Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump NATO zirvesinde: Masada terörle mücadele ve ortak savunma harcamaları var

ABD Başkanı Donald Trump bugün Brüksel’de NATO Liderler Zirvesi’ne katılacak. Trump savunma harcamalarını arttırmak, harcama yükünü üyeler arasında dağıtmak ve IŞİD’e karşı Rusya ile ittifak kurmak gibi düşünceleri nedeniyle son aylarda Avrupalı müttefiklerini tedirgin etmişti. Özellikle Rusya ile ilişkiler, IŞİD ile mücadele ve transatlantik ticari ilişkiler gibi temel konularda, AB ile Trump arasında derin görüş ayrılıkları olduğu biliniyor.

Trump’ın NATO ziyareti, savunma harcamaların ve bu harcamalrın maliyetinin müttefikler arasında dağıtılması hakkındaki görüşlerini dile getirmesi için bir fırsat olacak.

Beyaz Saray’ın NATO zirvesinden 4 gün önce yaptığı açıklamada, “Başkan, NATO’ya olan güçlü bağlılığımızı tazelemek ve ittifak için kritik olan konuları, özellikle de müttefikler arasındaki sorumluluk paylaşımı ve NATO’nun terörle mücadeledeki rolü hakkında görüşmek üzere NATO üyesi ülkelerin liderleriyle buluşmayı dört gözle bekliyor” dendi.

NATO’nun bugünkü toplantısı, ittifakın uzun yıllardır yaşamadığı büyük sorunların gölgesinde gerçekleşecek. Toplantıda, uluslararası toplumun terörizmle mücadelesinde NATO’nun rolünün güçlendirilmesine ilişkin görüş alışverişinde de bulunulması bekleniyor.

Trump, AB ve NATO hakkında neler demişti?

Trump, seçim kampanyası süresince NATO askeri ittifakının önemini sorgulamış ve ABD’yi iklim değişikliğine ilişkin Paris Anlaşması’ndan çekmeyi düşündüğünü söylemiş, Trump’ın bu ifadeleri Avrupa’da endişe yaratmıştı.

Öte yandan AB, Trump’ın sert eleştiriler getirdiği İran nükleer anlaşmasının taraflarından.

Ocak ayındaysa Trump, AB’yi Almanya’nın “aracı” olarak nitelendirmiş, İngiltere’nin birlikten çıkma kararını “harika bir şey” olarak nitelendirmiş ve “daha fazla ülkenin bu kararı takip edebileceğini” söylemişti.

Öte yandan Reuters’ın haberine göre AB yetkilileri, Trump’ın ziyarette bulunmasından memnuniyet duyduklarını  belirtti. Trump’ın NATO hakkındaki sert söyleminin, Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in Washington ziyareti ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Avrupa ziyareti sonrasında yumuşadığı düşünülüyor.

Zirveye Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılacak

NATO zirvesine katılacak Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvede bazı yabancı mevkidaşlarıyla ikili görüşmelerde bulunacak. Erdoğan, NATO toplantısı öncesinde de AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile bir araya gelecek.

Söz konusu görüşmede, Türkiye-AB ilişkilerindeki son durumun ve ileriye dönük atılabilecek adımların gündeme gelmesi bekleniyor.

.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.