Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği: Suriye 2016’da çimento ihracatında ilk sırada

Çimento sektörünün % 95’ini temsil eden ve 60. yılını dolduran Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) bugün gerçekleştirdiği basın toplantısında sektörün 2016 performansını değerlendirip önümüzdeki yıllara dair öngörülerde bulundu.

2016’da en çok ihracat Suriye’ye yapıldı

2016 yılında çimento iç satışı 68,2 milyon ton, ihracat ise 7,6 milyon ton olarak gerçekleşti. Türkiye’deki çimento üreticileri 2016 yılında yaklaşık 100 ülkeye ihracat gerçekleştirirken, ilk sırayı 1,1 milyon ton ile Suriye aldı. Onu ABD, İsrail, Libya ve Yemen takip etti. 2016 yılında sektör, 500 milyon $’lık çimento ihracatı yaptı. Toplam ihracatın %52’si Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA), %20’si Amerika, %14’ü Afrika ve %11’i Avrupa kıtalarına yapıldı. 2016 yılı için çimento sektörü % 5 oranında büyüdü.

Ekran Resmi 2017-05-25 14.34.49

Ekran Resmi 2017-05-25 14.35.54

2017’nin ilk ayında çimento satışları düştü

2017 yılı Ocak-  Şubat döneminde çimento üretiminde, geçen yılın aynı dönemine oranla %7,6‘lık bir düşüş yaşandı. Bu dönemde üretilen çimentonun yaklaşık %15,4’ü ihraç edilirken aynı dönemde iç satışlarda %8,0, çimento ihracatında ise %2,2’lik düşüşler gerçekleşti. Bölgesel bazda, iç satışlarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri dışındaki bölgelerde düşüş yaşanmıştır. Şubat ayında en fazla çimento ihracatı Suriye’ye 165 bin ton ve ABD’ye 137 bin ton olarak yapılmıştır.

Beton yol mu asfalt yol mu?

TÇMB beton yolun asfalt yollara alternatif olabileceğini söylerken bunun gerekçelerini şu şekilde sıralıyorlar:

  • %40 daha ekonomik ve bakım masrafı çok düşük

  • Beton yollar 15 – 20 yıl sonrasında bakım gerektir. Diğer yollar 3 – 5 sene

  • Ağır taşıt trafik yükü altındaki güzergahlarda ve kavşaklarda tekerlek izi oluşturma- yan beton yollar çok daha konforlu

  • Beton yollar çevre dostudur. Uçucu kül, cüruf gibi endüstriyel atıklar çimento içerisinde kullanılır

Avrupa’da beton yolların kullanıldığını, özellikle tünellerde daha güvenli olduğu için çok tercih edildiğini ifade ettiler. Bazı Avrupa ülkelerinde beton yolların payı şu şekilde:

  • Avusturya’da otoyolların yaklaşık %75’ini,
  • Belçika’da otoyolların yaklaşık %50’sini,
  • Almanya’da ise otoyolların %25’ini beton yollar oluşturmaktadır.

Beton bariyerler iyi bir alternatif mi?

Türkiye’de son 10 yılda 12 milyonun üzerinde kaza gerçekleşti. Bu kazalar, 50.000’i aşkın ölüm ve 2 milyonu aşkın yaralı vakası ile sonuçlandı. 2015 yılında yerleşim yeri içerisinde gerçekleşen kazaların % 7’si, yerleşim yeri dışında gerçekleşen kazaların % 38’i, toplam kazaların ise %15’i araçların yoldan çıkmasından kaynaklandı. Kazaların nedenleri incelendiğinde çelik bariyer sistemlerinin karşı yöne araç geçişini önleyemediği ve bu sistemlerin çarpışmadan sonra sürücü ve yolcular için yaralanma riski oluşturacak şekilde deforme olmasıdır.

EN 1317 Standartlarına uygun CE serti kalı beton bariyerler, çarpan aracı bariyer tarafında tutarak araç stabilitesini bozmadan aracı şeridine döndürür. Darbe etkisi kısıtlı olduğundan araçta seyahat edenleri korur.

Yol güvenliği sebebiyle İngiltere ve İrlanda’da orta refüjlerde kullanımı zorunlu olan, refüj aşımı sonucunda gerçekleşen kazalardaki risk oranını %14 azaltan beton bariyerler bu tip kazalarda gerekli sürüş emniyetini sağlayarak ölüm ve yaralanma ihtimallerini de ciddi oranda azalttığı ifade ediliyor. Örneğin, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2006 yılında Eskişehir Yolu üzerine beton bariyerleri yerleştirmesinin ardından yaralanmalı kazaların %63 azaldığı, kazalarda yaralananların sayısının %56 daha az olduğu, toplam kaza sayısında ise % 8’lik bir düşüş olduğu görüldüğü açıklandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.