Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran Dışişleri Bakanı Zarif: “Güzel askeri ekipmanlar barış getiremiyor”

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Amerika’nın önde gelen gazetelerinden New York Times’da “’Güzel Askeri Ekipmanlar’ Ortadoğu Barışını Satın Alamazlar” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Zarif, yazısında ABD Başkanı Donald Trump’ın, Suudi Arabistan ile yaptığı silah anlaşmasını eleştirdi ve bu anlaşmanın Ortadoğu’daki barış için yararlı olmayacağını söyledi.

Zarif, “geçmiş performans gelecekteki başarının bir göstergesi ise, 110 milyar dolar değerindeki askeri ekipman ne ABD ordusunun yükünü azaltacak ne de Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın iddia ettiği üzere ‘Suudi Arabistan’ın uzun vadeli güvenliğini’ destekleyecek” dedi. Suudiler’in en son böyle bir harcama yaptıklarında, 1980’lerde Iraklı diktatör Saddam Hüseyin’in İran’a karşı olan savaşını desteklemek üzere milyar dolarlar verdiğini hatırlattı.   

Zarif, terörizmin ve militan aşırılığın yayılmasını önlemek için, dünya başkentlerinde sorumlu ve bölgesel liderlerin harekete geçmesi ve el birliği ile zorluklarla mücadele etmesi gerektiğini söyledi. Kılıç dansları ve cömert ziyafetlerin bir tarafa konularak, temel çelişkilerin ele alınması gerektiğini ekledi.

Zarif, yazısında Suudi Arabistan’ın Yemen savaşındaki rolüne de değindi. Suudi Arabistan’ın, Yemen’de El Kaide ile savaşabilen tek güç olan Ensarullah grubuna saldırdığını belirtti. Zarif, Yemen’deki bu trajedinin absürdlüğünün Suriye’de de tekrarlandığını söyledi. Suriye’de de radikal Vehhabi güçleriyle savaşan grupların, Batı’nın terörle mücadele politikasının getirdiği tehlikelerle karşı karşıya kaldığını ifade etti.

Zarif, İran’ın İslami terörizm ile mücadeledeki rolüne de dikkat çekti. İran’ın, Irak ve Suriye’deki aşırılık kurbanlarına yardım ettiğini ve IŞİD’in Bağdat ve Şam’ı ele geçirmesini engelleyerek, her iki ülkedeki çatışmalara da siyasi bir çözüm getirdiğini belirtti.  Ayrıca, İran’ın 2013’te acil  ateşkesi ve Suriye’deki savaşı sona erdirme planını önerdiğini söyledi ve 2015 yılında bu planın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı için bir temel oluşturduğunu ekledi. Bunların dışında İran, Türkiye ve Rusya önderliğindeki diyalog girişimlerinin de Suriye’deki çözüm sürecinde etkili olduğunu ifade etti.

Bu bağlamda, ABD ve müttefiklerinin iki seçenekle karşı karşıya olduğunu öne süren Zarif, ABD’nın maddi destek vermeye devam edip faillerin savaş çabalarını yoğunlaştırmasını teşvik etmek yerine, İran’ın başından beri belirttiği gibi, tüm siyasi grupların katılımıyla kapsamlı politik çözümler üretmeye yardımcı olması gerektiğini ifade etti.  

Zarif son olarak, Saddam’ın Arap finansörlere sırtını dönüp Kuveyt’i işgal etmesine değinerek geçmişte yapılan hataların tekrarlanmaması için herkesin tarihten ders alması gerektiğini dile getirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.