Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: “Erdoğan-AB liderleri görüşmesi olumlu geçti, ancak ortada bir takvim yok”

Reuters’in 29 Mayıs tarihinde, Brüksel’de bulunan yetkililere dayandırarak yayınladığı habere göre, geçen hafta içerisinde Avrupa Birliği (AB) yetkilileri ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşen görüşmeler “olumlu bir havada” geçekleşti fakat tarafların bilinen görüşlerinin ötesinde yeni bir şey konuşulmadı.

Geçen hafta Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile yapılan görüşme sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan üyelik sürecine ilişkin olarak yaptığı açıklamada “bu konuda kendilerinden 12 aylık takvim aldık, üzerinde çalışma yapacağız” demişti.

Reuters’e konuşan AB yetkilileri ise 12 aylık resmi bir takvimin belirlenmediğini açıkladılar. Avrupa Birliği’nin Türkiye ile gerçekleştirmeyi planladığı düşük ve yüksek öneme sahip görüşmelerinin listesinin hazır olduğu, fakat ikili ilişkilerde bir ilerlemenin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mevcut anlaşmazlık konularının, en azından bir kısmını, çözmesine bağlı olduğu söylendi.

Habere göre, çözüme kavuşması gereken konular arasında; Türkiye’nin mevcut terörle mücadele yasası, terörle mücadele yasasının Erdoğan muhaliflerini yargılamak için kullanıldığına dair endişeler, Kürtler’e yaklaşıma dair endişeler, medya ve akademiye dair endişelerin yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 16 Nisan referandumu sonrasında daha da fazla yetkilere sahip olmasına ilişkin endişeler geliyor.   

Öte yandan, Türkiye AB müzakere sürecinin yavaş ilerlemesinden, vize muafiyeti ve Türkiye’de yaşayan Suriyeli mültecilere verilmesi planlanan AB fonlarına kadar birçok  konuda tepkisini ortaya koyuyor..

Habere göre, Avrupa Birliği, Türkiye ile arasında devam eden gerginliğe karşın, NATO müttefiki olan Türkiye’nin mülteciler ve Suriye konusunda desteğini istiyor.

AB liderlerinin, Türkiye ile ikili ilişkileri ve özellikle mülteciler konusunda işbirliğini Brüksel’de 22-23 Haziran tarihlerinde görüşmesi bekleniyor. Avrupa Parlamentosu’nun daha önce Türkiye ile görüşmeleri resmi olarak durdurma çağrıları yeterli karşılık bulamamıştı.

Reuters’e konuşan AB kaynakları, Erdoğan ile yapılan üst düzey görüşmeler sonrasında, önümüzdeki süreçte Türkiye ile AB arasında daha yakın çalışmaların kaçınılmaz olduğunu söylediler.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.