Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim değişikliği konusunda Trump’ın açıklaması beklenirken, AB ile Çin küresel liderliğe soyundu

Daha önce küresel ısınmayı “uydurma” olarak niteleyen Trump, Cumartesi yapılan G7 zirvesinde küresel iklim değişikliğini önlemek için alınan önlemlere uymayı reddetmiş, konu hakkında düşünmek için daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu söylemişti. Ardından attığı tweetle bu hafta içinde nihai kararını vereceğini duyurmuştu.

Trump, dün Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda ABD’nin Paris Anlaşması’ndan çekilip çekilmeyeceğine dair kararını Perşembe günü TSİ 22:00’de açıklayacağını söyledi.

Bir taraftan Trump’ın açıklaması beklenirken diğer taraftan Paris Anlaşması’nın akıbeti ile ilgili yeni gelişmeler olmaya devam ediyor. Avrupa Birliği ve Çin, ABD çıksa da çıkmasa da iklim değişikliğiyle mücadelenin liderliğine soyunmak için mutabakata vardı. Küresel karbon emisyonunu azaltmak için ortak çabalarını hızlandırmaya karar veren AB ve Çin yetkilileri bugün ve yarın Brüksel’de konuyla ilgili bir zirve düzenliyor.

AB İklim Komisyonu üyesi Miguel Arias Cañete, İngiliz Guardian gazetesine yaptığı açıklamada “Paris Anlaşması’nın uygulamalarının bir an önce hayata geçirilmesi ve temiz enerjiye geçişin hızlandırılması için AB ve Çin güçlerini birleştiriyor. AB ve Çin ilerlemeye karar verdi, kimse de geride kalmamalı. Salım ticareti ve temiz teknolojiler konularındaki başarılı işbirliğimiz meyvelerini veriyor. Şimdi iklim konusunda küresel olarak bağlarımızı güçlendirmenin tam da sırası » dedi.

ab-çin
(AB Komisyonu Başkanı Juncker ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping)

AB ve Çin’in deklarasyonunda iklim değişikliği mevzuu “ulusal güvenlik” bağlamında değerlendiriliyor ve Paris Anlaşması “tarihin bir başarı” ve “geri döndürülemez” olarak nitelendiriliyor. Açıklamada, bu anlaşmanın “hiç olmadığı kadar önemli bir zorunluluk” olduğu söylendi. Brüksel’deki zirve sonrasında, Trump’ın açıklamasıyla birlikte Çin’in iklim değişikliği karşısındaki küresel mücadelenin liderliğine soyunması bekleniyor.

Konuyla ilgili olarak dün Medyascope.Tv’ye konuşan Avrupa İklim Eylem Planı Türkiye Temsilcisi Elif Gündüzyeli, Trump’ın Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmesinin dünyada sera gazı salınımının en yüksek olduğu iki ülkeden biri olan ABD’nin kendisi adına daha büyük zararlara yol açacağını söylemişti.

Paris İklim Anlaşması, Aralık 2015’te 195 ülke tarafından imzalanmış, 4 Kasım 2016 tarihinde de yürürlüğe girmişti. Uluslararası anlamda hukuki bağlayıcılığı olan anlaşma, anlaşmayı imzalayan ve parlamentolarında onaylayan ülkelerin sera gazı salımını azaltma ve küresel sıcaklık artışının 2 derecenin altında tutulması konusunda planlarını uygulamaya koymasını sağlamıştı.

Avrupa Birliği’nden Trump’a tepki

Trump’ın Paris Anlaşması ile söyledikleri ve nihai kararını açıklamayı bugüne bırakması Brüksel’den de tepki çekti. İklim değişikliği anlaşmasından çekilmesine ilişkin olarak Trump’ı uyaran AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, “Ben Transatlantik ilişkileri destekleyen biriyim ancak eğer ABD Başkanı önümüzdeki günlerde Paris Anlaşması’ndan çekilmek istediğini söylerse, Avrupa’ya ‘Hayır, o işler öyle yürümüyor’ demek düşer” dedi ve ekledi: “Kural kuraldır ve herkesi bağlar. Uluslararası anlaşmalarda yazılı olan şeyler sahte haber değildir ve herkesin bunlara uyması gerekir” dedi.

Avrupa’dan Trump’a tepki gösteren tek kişi Juncker değildi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani de konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Tajani, “İklim değişikliği bir peri masalı değil. Paris Anlaşması’nın başarıya ulaşmasını istiyorsak, Avrupa Birliği bu mücadelenin küresel lideri olmalı” dedi.

Öte yandan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk da dün Twitter üzerinde Trump’a cevaben bir paylaşım yaptı. Trump’a hitaben yazdığı tweette “lütfen siyasi iklimi daha da kötüleştirmeyin” dedi. Kısa bir süre sonra söz konusu tweeti silen Tusk, konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

DBOHkFmXsAAKWaS.jpg large

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.