Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hyperloop teknolojisi sayesinde Amsterdam-Paris arası 30 dakikaya inecek

Delft Teknik Üniversitesi’nden Hollandalı bir ekip, SpaceX’in hyperloop yarışmasının bu yılki kazananı oldu. Ekibin projesi teknoloji şirketi Hardt Global Mobility tarafından Hollanda ulusal demiryolu ve inşaat şirketi BAM’ın ortaklığıyla 2021 yılına kadar hayata geçirilecek. Bu teknoloji sayesinde Amsterdam-Paris arası 30 dakikaya inecek. Bu iki şehrin arası uçakla bir saat, hızlı trenle ise 3 saat 17 dakika sürüyor. Projenin resmi internet sitesine göre aracın içi de yüksek teknoloji ile donatılacak. Aracın pencerelerine, dışarısını 360 derece gösteren yüksek tanımlı ekranlar yerleştirilecek. Proje için deneme sahası inşa edilirken, ilk deneme sürüşü için 675,000 dolarlık fon ayarlandı.

Hyperloop temelde, havasız bir vakum tüpün içinde mıknatıslanma ile hareket eden süper hızlı bir tren. Tüpün içinde neredeyse hiç hava olmadığından, tren pratikte hiç dirençle karşılaşmıyor ve bu sayede Amsterdam’dan Paris’e yarım saatte gidebilecek hıza ulaşıyor. Ayrıca yenilenebilir enerji kullanımı Hyperloop teknolojisinin merkezinde yer alıyor. Bir uçak 100 km için 1200 litre yakıt harcarken hyperloop aynı mesafe için 80 watt harcıyor.

Kargo ve insan taşımak üzere geliştirilen ulaşım aracı, ilk olarak 2013 yılında SpaceX’in kurucusu ve CEO’su Elon Musk tarafından önerilmişti. Tüpün içinden geçen kapsüller saatte ortalama 1,126 kilometre hızla gidebiliyor. Los Angeles, Dubai, Bratislava gibi dünyanın birçok şehrinde hyperloop sistemleri inşa ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.