Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Körfez ülkeleri ve Mısır, Katar ile ilişkilerini dondurdu

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Yemen ve Mısır, Katar ile ilişkilerini kesti. 2014 yılında da Katar’ın darbeye karşı Mısır’da Müslüman Kardeşler’i desteklemesi nedeniyle Körfez ülkeleri bu ülkedeki büyükelçilerini geri çekmiş, kriz yaklaşık 9 ay sürmüştü.

Son ilişki kesme kararı, Körfez ülkeleri arasındaki sorunların bitmediği, hatta derinleştiğini gözler önüne serdi. Katar’ın, Suudi Arabistan ve diğer Sünni çoğunluklu Arap ülkelerinin tarihi rakibi olan İran’a karşı sert tutum takınmayıp reddetmesi, ilişkilerin kesilmesinin baş nedeni olarak gösteriliyor.  

Üç körfez ülkesi Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, Katar ile bütün ulaşım yollarını kestiğini açıkladı. Bu ülkelerde yaşayan Katar vatandaşları ve Katarlı turistlere ülkelerine dönmek için iki hafta verildi. Aynı zamanda Katar, Yemen’deki Suudi liderliğindeki koalisyondan da çıkartıldı.

Reuters’ın haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Pazartesi günü Sydney’de gazetecilere verdiği demeçte, yaşanan krizin İslamcı militanlara karşı savaşı etkilemeyeceğini belirtti. Tillerson Washington’ın, Körfez’deki müttefiklerini, sorunlarını çözmeye teşvik ettiğini de söyledi.

ABD merkezli Baker Enstitüsü’nde görevli Körfez uzmanı Kristian Ulrichsen, “Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, bölgesel çıkarlarının birleşmesiyle İran ve İslamcılık’a karşı kendilerini daha güçlenmiş hissediyorlar” derken Trump yönetiminin bu konudaki kararlılığının da altını çizdi.

Katar’ın yanı sıra İran da tepki gösterdi

Öte yandan Katar Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, kendi vatandaşlarının yaşanan “egemenlik ihlali”nden kesinlikle etkilenmeyeceğini söyleyerek, Körfez ülkelerinin kararı için meşru bir gerekçe olmadığını söyledi.

Independent’ın haberine göre ise üst düzey bir İranlı yetkili Katar ile ilişkileri koparma kararının Ortadoğu’daki krizin çözümüne yardımcı olmayacağını söyledi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin genel sekreter yardımcısı Hamid Ebutalibi “diplomatik ilişkilerin kesilmesi ve sınırların kapatılması çağı sona erdi… Bu, krizi çözmenin bir yolu değil. Bu ülkelerin bölgesel bir diyalog kurmaktan başka seçeneği yok “dedi.

Ekonomi de etkilendi

Olayın ekonomik yansımaları da gecikmedi. Abu Dabi devletinin sahibi olduğu Etihad Havayolları, Salı gününden itibaren Katar’ın başkenti Doha’ya bütün seferleri iptal ettiğini açıkladı. Öte yandan petrol ve doğal gaz fiyatları da yükseldi.

Bağları kopartma kararı hackleme olayı ve Donald Trump’ın ziyaretinin sonrasında geldi

Beş ülkenin ilişki kesme kararı, Katar’ın Mayıs ayı sonlarında, bilgisayar korsanlarının resmi haber ajansının sitesini hacklediğini ve İran ile İsrail hakkındaki yalan haberleri sızdırdığını açıklamasından sonra geldi. Sızan belgelerde Katar Emiri’nin İran ve İsrail hakkında söylediklerine yer verilmişti. Katar’ın Arap komşuları da tepki olarak haber ajansı El Cezire de dahil olmak üzere Katar merkezli medyayı engellemişlerdi.

Arap ülkelerinin koordineli ilişki kesme kararının ABD Başkanı Donald Trump’ın Riyad ziyaretinin yalnızca 10 gün ardından gelmesi de dikkat çekti. Trump, ziyaretinde Müslüman ülkelere ‘İslamcı radikalizm’e karşı birlik ve beraberlik çağrısı yaparken İran’ı ise terörün ve militan grupların ‘anahtar destekçisi’ olarak sunmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.