Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CIA eski analisti Emile Nakhleh: “ABD, Sünni radikalizme karşı İran’la işbirliği yapmalı”

CIA Siyasi İslam Stratejik Analiz Programı eski direktörü ve halen New Mexico Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Emile Nakhleh, ABD yönetimine beklenmedik bir politika tavsiyesinde bulundu. ABD’nin Ortadoğu politikasıyla ilgili yazılara yer veren Lobelog isimli internet sitesinde dün yayınlanan yazısında Nakhleh, ABD’nin terörle mücadele için Sünni ülkelerle değil Şii İran’la ortaklık kurması gerektiğini öne sürdü.

Trump’ın Suudi Arabistan liderliğinde “Arap NATO” kurma projesinin terörizmle mücadelede istenen sonuçları vermeyeceğini dile getiren Nakhleh, ABD’nin Sünni Körfez ülkeleri ve Şii İran arasındaki mezhepsel çatışmada taraf olmasının uzun vadede ABD çıkarları ve ulusal güvenliği için tehdit oluşturacağını söyledi. Nakhleh’e göre Trump, daha önceki ABD başkanlarına benzer bir şekilde Körfez ülkeleri ve İran arasında çatışma çıkmasını önlemeye yönelik bir siyaset izlemeli.

Terörün ve radikal ideolojilerin iki kökeni olduğunu belirten Nakhleh bunları şöyle açıklıyor: Radikal din ideolojisi ve otoriter rejimlerin baskı, yolsuzluk ve işsizliğe yol açan politikaları. Suudi Arabistan’ın hem Ortadoğu hem de Afrika ve Güney Asya’da yaymak için büyük bir ağ kurduğu Vahhabi ve Selefi ideolojilerin terörle ilişkisine dikkat çeken Nakhleh, terör örgütlerinin üyelerinin ve bu örgütlerin fonlarının ağırlıklı olarak Sünni Körfez ülkelerinden geldiğini hatırlatıyor. Nakhleh’in vurguladığı bir diğer nokta ise Körfez ülkelerindeki otoriter rejimlerin buralarda yaşayan gençleri IŞİD ya da El Kaide gibi örgütlere katılmaya yöneltiyor olması.

Nakhleh’e göre uluslararası topluma dahil olmak isteyen İran, bunun mümkün olması için nükleer programını sınırlaması, terör örgütlerine olan desteğini azaltması, bölgede istikrarı bozalan hamlelerini dizginlemesi ve insan hakları karnesini iyileştirmesi gerektiğinin farkında. İran’ın, Körfez ülkelerine benzer şekilde, Şiiliği yaygınlaştırma politikası izlemediğine ve İran’ın her şeye rağmen Körfez monarşilerine nazaran daha katılımcı bir siyasi sistemi olduğuna çok dikkat çeken Nakhleh terörle mücadele konusunda İran’ın, ABD yönetimi için daha isabetli bir ortak olabileceğini belirtiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.