Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Financial Times: “Katar’ın 1 milyar dolar fidye vermesi bardağı taşırdı”

Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Yemen ve Libya’nın, Katar’la diplomatik ilişkilerinin kesme kararı almasında, Katar’ın Irak ve Suriye’de cihatçı örgütler ve İran yanlısı bazı örgütlere esir düşen emir ailesi üyelerini kurtarmak için, bu örgütlere 1 milyar dolar fidye ödemesinin de etkili olduğu iddia edildi.

Katar’ın terör örgütlerine 1 milyar dolar fidye ödediği iddiası Financial Times gazetesinde Erika Solomon imzasıyla yayınlanan makalede yer aldı. Bölgedeki militan gruplara ve hükümet yetkililerine dayandırılan habere göre; Katar, Irak’ta bir av partisi sırasında militan gruplara esir düşen emir ailesinden 26 kişi ve Suriye’deki cihatçılara esir düşen 50 militan için İranlı güvenlik yetkililerine ve Suriye’de El Kaide bağlantılı cihatçı bir örgüte 1 milyar dolar fidye ödedi.

Ancak Katar’ın ödediği bu paralar, Körfez ülkeleriyle diplomatik ve siyasi ilişkilerin de sonunu getirdi. Körfez’deki ilişkiler üzerine çalışan bir uzmanın bir İngiliz atasözüne atıfla söylediği üzere, son rehine olayı, Katar-Körfez ülkeleri ilişkisinde “devenin belini kıran son saman çöpü” oldu.

Katar üzerine atılan “teröre yardım” suçlamasını ısrarla reddediyor. Ancak Financial Times’daki makalenin bir Katar hükümet yetkilisine dayandırdığı bilgiye göre, rehineler için böyle bir ödeme yapılmış. Ancak gazeteye konuşan yetkili paranın kime ödendiği ve tam miktarı konusunda bilgi sahibi değil.

Makalede ayrıca ismi açıklanmayan ve daha önce El Kaide yetkilileriyle esir ve para takası için gerçekleştirilen görüşmelerde arabuluculuk görevi üstlenmiş Suriyeli bir muhalifin görüşlerine de yer veriliyor. Suriyeli muhalife göre, Katar’ın cihatçıları nasıl desteklediğini öğrenmek isteyen biri için, 1 milyar dolarlık son rehine vakası tek başına yeterli bir örnek. Ayrıca son olay, sayısız benzerlerinden sadece bir tanesi. Muhalife göre Katar aynı yöntemi Suriye’deki savaşın başlangıcından bu yana uygulamaya devam ediyor.

Makalede yer alan bilgiye göre 1 milyar doların 700 milyonu bölgedeki İran kökenli yetkililere ve Şii militanlara ödenmiş. 300 milyon dolar ise El Kaide’yle bağlantılı bir örgüt olan ve Suriye’de faaliyet gösteren Tahrir-üş Şam örgütüne ödenmiş. Financal Times’a konuşan kaynaklar, cihatçılara giden paranın rahatsızlık yarattığı ancak Katar’ın komşuları için asıl sıkıntı kaynağının İran’la bağlantılı grupların finansal olarak desteklenmesi olduğunu belirtiyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.