Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere halkı erken genel seçimler için sandık başında

İngiltere’de art arda gerçekleşen terör saldırılarının gölgesinde geçen seçim sürecinde halk bugün sandığa gidiyor. Oylama İngiltere saatiyle bu sabah 07.00’de başladı ve 22.00’ye kadar devam edecek. Seçim sonuçlarının ilk işaretini verecek olan ana sandık çıkışı anketi de saat 22.00’de yayınlanacak.

İngiltere’de bir önceki genel seçim 2015’te yapılmıştı. Normal şartlarda bir sonraki seçimin 2020’de yapılması gerekiyordu fakat başbakan Theresa May, Nisan ayında sürpriz bir açıklama yaparak 8 Haziran’da erken seçime gitmek istediğini açıkladı. BBC’nin haberine göre bu kararın temel nedeni olarak Muhafazakar Parti’nin, parlamentonun alt kanadı olan Avam Kamarası’ndaki çoğunluğunu artırarak AB ile yürütülecek Brexit müzakerelerinde elini güçlendirmek istemesi gösteriliyor.

Theresa May liderliğindeki Muhafazakâr Parti ile ana muhalefetteki Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi’nin dışında; Brexit referandumunun yeniden yapılması yönünde vaatte bulunan Liberal Demokrat Parti ve Brexit sürecinde önemli rol oynayan İngiltere Bağımsızlık Partisi de seçime katılan partiler arasında.

Muhafazakâr Parti’nin seçim bildirgesinde Brexit sürecinde ekonomik büyüme ve istikrara vurgu yapılırken ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin bildirgesinde ise büyük şirketler ve yüksek gelirli kesime yönelik vergi artışından elde edilecek gelirle, yeni sosyal politikaların hayata geçirilmesine vurgu yapılmıştı. İngiltere Başbakanı Theresa May, seçim kampanyasında “Güçlü ve istikrarlı liderlik” sloganını kullanırken Jeremy Corbyn “Azınlık değil çoğunluk için” sloganıyla kampanyasını yürütmüştü.

Muhafazakar Parti’nin seçim bildirgesinde, Ortak Pazar ve Gümrük Birliği’nden ayrılınırken AB ile ‘derin ve özel bir ortaklık’ kurulmaya çalışılması, net göçün yılda on binli rakamlara indirilmesi, 2022’ye kadar okullara fazladan 4 milyar dolar kaynak ayırılması ve çeşitli kesinti programlarına devam edilmesi gibi vaatler bulunuyor. İşçi Partisi’nin seçim bildirgesinde ise kesinti programlarının sonlandırılması, kamu hizmetlerine ve yatırıma ağırlık verilmesi, demiryolları, posta, su, elektrik gibi alanlarda kamulaştırmaya gidilmesi, Gümrük Birliği ve Ortak Pazar’a erişimin sürmesi için çalışılması gibi vaatler bulunuyor.

The Telegraph’ın haberine göre kampanyanın başlangıcında, bazı anketlerde Muhafazakar Parti, İşçi Partisi’nin neredeyse iki katı oy payına sahip iken 18 Nisan’dan itibaren Theresa May’in oyları 17,8 puandan 7 puanın altına düştü. Fakat yine de The Guardian’ın haberine göre son dakika seçim anketleri Muhafazakar Parti’nin İşçi Partisi’nin önünde olduğunu gösteriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.