Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Comey, Senato’ya ifade verdi: “Trump, beni Rusya soruşturması yüzünden görevden aldı”

ABD Başkanı Donald Trump’ın görevden aldığı FBI eski direktörü James Comey, Senato İstihbarat Komitesi’nde dün ifade verdi. Comey’nin ifadesinin en çarpıcı noktası, Trump yönetimini kendisi ve FBI hakkında “yalan söylemekle” suçlaması oldu.

Comey, görevden alınmasına ilişkin soruya cevaben, “Rusya soruşturmasının gidişatını değiştirmek amacıyla görevden alındığımdan şüphem yok” dedi.

Comey, Trump’ın Rusya ile bağlantılarına ilişkin sorulardan birine de ilgi çekici bir yanıt verdi. Trump’ın Rusya ile gizli bir anlaşması olup olmadığına ilişkin soruya yanıtı “Buna açık bir toplantıda cevap veremem” oldu.

Comey, ifade vermeden önce Başkan Donald Trump ile arasında geçen görüşmelerin içeriğini yayınlamıştı. Bu bilgiler, Comey’nin Trump’la yaptığı her görüşmeden sonra aldığı yazılı notlara ve FBI’ın üst düzey yetkililerine bu görüşmelerin içeriğine dair verdiği bilgilere dayanıyordu. Senato İstihbarat Komitesi’ndeki oturumda Comey’e, Trump ile görüşmelerini neden kaydettiği de soruldu. Comey bu soruya “(Trump’ın) yalan söyleyeceğinden korktuğum için” yanıtını verdi.

https://www.youtube.com/watch?v=77LoT2ii9_k

Comey: “Trump elinde umarım kayıtlar vardır, lütfen açıklasın”

Hatta Comey, Trump’ın görüşmenin kaydı olabileceğine dair imalı açıklamasının hatırlatılması üzerine “Umarım vardır, hiç darılmam, lütfen açıklansın” dedi. Öte yandan Comey, “adaletin engellenip engellenmediğinin” özel soruşturma sonunda ortaya çıkacağını düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Comey’nin dikkat çektiği bir diğer nokta ise Senato İstihbarat Komitesi’ndeki ifadesinde Şubat ayında Trump ile Oval Ofis’te yaptığı ikili görüşmenin kendisini “özellikle” rahatsız ettiği oldu.

Comey o görüşme ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Başkan brifingin sonuna doğru odadaki diğer yetkililere teşekkür etti, herkese benimle yalnız konuşmak istediğini söyledi. Ben koltuğumda otururken, Adalet Bakanı koltuğumun yanına yaklaştı ancak Başkan ona da teşekkür ederek benimle yalnız konuşmak istediğini tekrarladı. Odadan son çıkan kişi (Trump’ın damadı) Jared Kushner’di. Başkan’ın sözleri ve sözlerinin içeriği, bende, Flynn soruşturmasının peşini bırakmamı beklediği düşüncesini oluşturdu. Kapı kapanıp yalnız kaldığımızda, Başkan bana ‘Flynn hakkında konuşmak istiyorum’ dedi. Flynn bir gün önce istifa etmişti. Başkan, Flynn’in Ruslarla konuşarak yanlış bir şey yapmadığını, ancak Başkan Yardımcısı’nı yanlış yönlendirdiği için onu görevden almak zorunda kaldığını söyleyerek konuşmaya başladı. Başkan, Flynn hakında bazı başka endişeleri olduğunu söyledi ama bunlar hakkında detay vermedi. Sonrasında Başkan problem ile ilgili uzun bir değerlendirme yaptı. Başkan’ın sözleri ve sözlerinin içeriği, bende, Flynn soruşturmasının peşini bırakmamı beklediği düşüncesini oluşturdu.”

Senato İstihbarat Komitesi, Trump’ın Flynn ile ilgili iddiaları reddettiğini belirterek, neden Başkan’a değil kendisine inanılması gerektiğini sorunca Comey yine Oval Ofis’teki görüşmeyi örnek verdi: “Benimle bu içerikte bir konuşma yapmadıysa, neden Adalet Bakanı dahil herkesi odadan çıkarmış olsun”

Trump’ın avukatı Marc Kasowitz ise Comey’nin iddialarını reddetti. Kasowitz, Trump’ın Comey’e asla, “kendisinden sadakat beklediğini” söylemediğini belirtti ve ekledi: “Bugün Comey, kişiye özel konuşmaların sözde notlarını arkadaşlarına sızdırdığını kabul etti. Diğerlerinin yanında sızan notlarla ilgili de Comey’e soruşturma açılmasının gerekli olup olmadığı kararını vermeyi ilgili yetkililere bırakıyoruz.”

Konuyla ilgili açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders ise “Başkan yalancı değildir” dedi ve Trump’ın “yönetiminin kuşatma altında olduğu” yönündeki ifadelerini hatırlattı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.