Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere seçimleri: May birinci çıktı ama zafer Corbyn’in

Dün gerçekleşen erken seçimde 400 sandalye almayı hedefleyen Theresa May, seçimden umduğunu bulamadı. Kesin olmayan sonuçlara göre 650 üyeli parlamentoda 645 koltuğun sahibi belli oldu, iktidardaki Muhafazakar Parti  oyların yüzde 42’sini alarak 315 sandalyede kaldı. Başbakan May’in partisinin parlamentoda çoğunluğu elde etmek için 326 sandalyeyi bulması gerekiyordu.

4

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan birleşik krallık, yeni Avam Kamarasını ve hükümeti belirlemek için dün sandık başına gitti. Birleşik Krallık’ta yapılan erken seçimlerde Başbakan Theresa May’in Muhafazakar Parti’si birinci çıksa da umduğunu bulamadı. Parlamentoda çoğunluğu elde etmek için 326 sandalyeye ihtiyacı olan iktidardaki Muhafazakar Parti, oyların yüzde 42’sini alarak 318 sandalyede kaldı.

Seçim sonuçları, muhalefetteki İşçi Partisi için ise sevindirici oldu. Önceki seçime göre oylarını yüzde 9 artırarak yüzde 40’ını alan Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi, 261 milletvekili sayısına ulaştı.

35 sandalye kazanan İskoç Uluslar Partisi oyların yüzde 3’üne sahip oldu. Liberal Demokratlar yüzde 7 oy alarak 12 milletvekili; Demokratik Birlik partisi ise yüzde 1 oy alarak 10 milletvekili çıkardı.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı konuşmasında seçmene teşekkür eden İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, “Halk kemer sıkma politikalarına yeter dedi. Kamu harcamalarında yeterince kesintiye gidildi. Sağlık servisine, okullara ve eğitim sistemine yeteri kadar yatırım yapılmadı ve gençlerimize toplumda hak ettikleri fırsatlar sunulmadı. Ülke çapından gelen ve umuda oy verildiğini gösteren sonuçlardan onur duyuyorum.” şeklinde konuştu. Ayrıca Corbyn, Theresa May’i “bu ülkeyi hakkıyla temsil edeceklere yolu açmasının vakti geldi” ifadelerini kullanarak istifaya çağırdı. Brexit sürecinde elini güçlü tutmak için erken seçime gittiği söylenen Theresa May seçimden önce, başarısız olduğu takdirde istifa edeceğini söylemişti.

Fakat çağrılara rağmen istifa etmeyi düşünmediği anlaşılan Theresa May, hükümet kurma izni için bugün Kraliçe’nin huzuruna çıktı ve beklediği onayı aldı. Hükümet kurabilmek için ihtiyaç duyduğu desteği Demokratik Birlik Partisi’nden alacağı düşünülen Theresa May, Kraliçe’yle görüşmesi sonrası yaptığı konuşmada tahminleri doğruladı. Demokratik Birlik Partisi tarafından desteklenen muhafazakar bir hükümet kurmayı planladığını açıklayan May, bunun İngiltere’ye “istikrar” getireceğini söyledi.

İngiltere’de yeni hükümet kurulana kadar bir önceki başbakan yönetimde kalacak.  Seçim sonuçları ve kurulacak hükümet, Brexit sürecinin nasıl yönetileceği konusunda önem taşıyor. Theresa May’in aralarında güçlü bir ilişki olduğunu söylediği, bir Kuzey İrlanda Partisi olan 10 sandalyeli Demokratik Birlik Partisi Brexit ve nükleer caydırıcılık yanlısı, eşcinsel evlilik ve kürtaj karşıtı.

 

1

 

Jeremy Corbyn takes to the stage after he was announced as the Labour Party's new leader at a special conference at the QEII Centre in London.

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.