Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Celal Ülgen ve Ömer Faruk Eminağaoğlu AİHM’in ret kararını değerlendirdi

672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilmesiyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuran öğretmen Gökhan Köksal hakkında karar verildi.

AİHM başvuruyu reddetti, iç hukuk yollarının tükenmediğine dikkat çekerek OHAL Komisyonu’nu adres gösterdi. Kararı Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ve Av. Celal Ülgen değerlendirdi.

Mahkeme kararının ardından bundan sonraki başvurularda da aynı kararın verilip verilmeyeceği tartışma konusu. OHAL Komisyonu 23 Ocak 2017 tarihinde 685 sayılı KHK ile kuruldu ancak üyeleri 16 Mayıs 2017’de belirlendi.

Bu zamana kadar üyeleri dahi belirlenmeyen, hiçbir başvuruyu incelemeyen OHAL Komisyonu’nun, AİHM’e giden başvuruların önünü kesmek için kurulduğu iddia edilmişti. Komisyonun başkanlığını Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş yürütüyor ve komisyonun KHK ile atılan insanların yaptıkları başvuruları ne zaman inceleyeceği belirsizliğini koruyor.

Konuyla ilgili Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, “İç hukuk yolları etkili değilse iç hukuk yollarının tüketilmesi gerekmiyor. OHAL Komisyonu 7 kişiden oluşuyor ve binlerce başvuruya bakma ihtimali yok.” dedi.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/327666680″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Avukat Celal Ülgen ise “OHAL Komisyonu, AİHM’in Türkiye’ye kopya vermesiyle kurulmuştur ve siyasi bir mahkemedir. Balyoz ve Ergenekon’da örneklerini gördüğümüz üzere hep siyasetin gölgesinde kalmıştır. Bu da verdiği kimi kararları tartışılır hale getirdi.” diye konuştu.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/327668093″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Tutuklu gazeteciler için adım atılmıştı

AİHM ayrıca 31 Mayıs’ta da iç tüzüğünde değişikliğe gitmiş, öngörülmüş bir hakkın kullanımıyla doğrudan bağlantılı olarak gözaltında veya tutuklu olanların başvurularını “acil” koduyla inceleme kararı almıştı.

Bu değişikliğin temel gerekçesi olarak Türkiye’deki tutuklu gazetecilerin başvuruları gösterildi. Bu başvurular artık AİHM tarafından ‘1. kategori’ olarak işlem görecek. Şu ana kadar AİHM gündemindeki 93 bin 150 başvurunun %24,7’si Türkiye’den.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.