Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa parlamento seçimlerinde Macron’un partisi ezdi geçti

Fransa’da dün gerçekleşen ilk tur parlamento seçiminin sonucuna göre, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi olan La République En Marche, Ulusal Meclis’te büyük bir çoğunluk elde etme yolunda.

İki turlu yapılan Fransa parlamento seçimlerinde, ilk turda herhangi bir adayın seçim bölgesinde yüzde 50’den fazla ve kayıtlı seçmen sayısının yüzde 25’inden fazla oy alamaması halinde adaylar ikinci turda tekrar yarışıyor. İkinci tur oylaması önümüzdeki Pazar günü yapılacak.

Fransa’da merkez politikaları savunarak Cumhurbaşkanı seçilen Macron’un oyların yüzde 32’sini alan partisi La République En Marche’nin (Yürüyüş) 577 sandalyeli Ulusal Meclis’te 415 ila 455 sandalyeyi kazanması bekleniyor.

Merkez sağcı Cumhuriyetçiler yüzde 21,56 oy alırken iktidardaki Sosyalist Parti ise yalnızca yüzde 9,5 oy alabildi.

Aşırı sağcı Marine Le Pen’in partisi Ulusal Cephe yüzde 13,5, Fransa’nın aşırı sol ittifakı Boyun Eğmeyenler ise  yüzde 11 oy aldı.

Bu sonuçlara göre tahmini milletvekili dağılımı şöyle olacak: LRM/MODEM 415 ila 455, UDI/LR 70 ila 110, PS/PRG/EELV 20 ila 30, LFI/PCF 8 ila 18 ve FN 3 ila 10

Seçimin bir başka ilginç noktası ise ilk turdaki katılım oranının yüzde 48,5 seviyesinde kalması oldu. Bu oran Cumhuriyet’in en düşük katılım oranı.

Seçim sonuçlarının ardından açıklama yapan Başbakan Edouard Philippe, “Fransa geri döndü. Geçtiğimiz ay boyunca, Cumhurbaşkanı Macron, uluslararası arenada kendine güveni, arzusu ve cesareti olduğunu gösterdi. Sonuçlar bunun yansıması” şeklinde konuştu.

Ulusal Meclis’te mutlak çoğunluğu elde eden En Marche partisinin istediği yasayı geçirmesi olası. Bu da Cumhurbaşkanı Macron’un vadettiği ekonomi politikalarının hızlı bir şekilde hayata geçeceğini gösteriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.