Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: “Trump’ın Suudi Arabistan’la 110 milyar dolarlık silah anlaşması yaptığı yalan”

Brookings İstihbarat Projesi direktörü ve eski istihbaratçı Bruce Riedel, geçen hafta yazdığı bir makalede, Suudi Arabistan ile ABD arasında 110 milyar dolarlık bir silah anlaşması olmadığını ve bunun bir “fake news” (yalan haber) olduğunu iddia etti.

Riedel’in ABD’li savunma yetkilileri ve basındaki bazı kaynaklarına dayandırdığı iddiasına göre, Donald Trump’ın dünya çapında da gündem olan Arabistan ziyareti sırasında; Suudi Arabistan ve ABD arasında kamuoyuna duyurulduğu gibi 110 milyar dolarlık bir silah anlaşması yapılmadı.

Riedel yazısında, ortada bir anlaşmanın değil, sadece silah alımıyla ilgili  poşetler dolusu “niyet mektubu”nun bulunduğunu savunuyor. Şu ana kadar Senato’nun önüne söz konusu silah satışıyla ilgili bir bilgi gelmediğini belirten Riedel; Pentagon’un silah satış biriminin de, kamuoyuna duyurulan silah satışını “hedeflenen satışlar” olarak nitelendirdiğini belirtiyor.

Riedel makalede Suudi Arabistan’ın almayı sadece “planladığı”, ancak henüz bir kontratın imzalanmadığı silah alım tekliflerinden örnekler verirken, bu tekliflerin büyük çoğunluğunun Başkan Obama döneminde geldiğini dile getiriyor. Riedel, Trump’ın son gezisinde açıklanan rakamların, yalnızca Suudi liderlerin almak istedikleri silahları içeren bir “alışveriş listesi”ne dayandığını, ancak bir anlaşma imzalandığının kesinlikle “yala haber” olduğunu iddia ediyor.

Tüm bunların ötesinde, Suudi Arabistan’ın bu miktarda bir parayı, düşen petrol fiyatları ve Yemen’de devam eden savaşın getirdiği maliyet yüzünden ödeyemeyeceğini savunan Riedel, bu iddiasını da, Suudiler’in Başkan Obama döneminde alınan silahların parasını dahi güçlükle ödeyebilmelerine dayandırıyor. Riedel, bu aşamada Suudi Arabistan’ın, sadece Yemen’deki savaşta kullanmak için bir miktar mühimmat satın alabileceğini ifade ediyor.

Bruce Riedel kimdir?

Makaledeki iddiaların sahibi olan Bruce Riedel; 30 yıl CIA’e hizmet ettikten sonra 2006 yılında emekli oldu. Son dört ABD Başkanı’nın Güney Asya ve Ortadoğu konularında danışmanlığını  yapan Riedel, Pentagon ve NATO’nun Brüksel karargahında da çeşitli görevler üstlendi.  ABD eski başkanlarından Bill Clinton’ın Ortadoğu barış süreci ekibinde yer alan ve Camp David’deki Arap-İsrail görüşmelerine de katılan Riedel’in, aralarında “El Kaide’yi Tanımak: Liderlik, İdeoloji ve Gelecek”’in de bulunduğu, bölgeyle ilgili çok sayıda kitabı bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.