Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye kadın hareketinin önde gelen isimlerinden Şirin Tekeli hayatını kaybetti

Türkiye’de kadın çalışmalarına yoğunlaşan ve bu alanda önemli eserler ortaya koyan Tekeli, bugün tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Tekeli bir süredir beyin tümörü tedavisi görüyordu.

1944 yılında Ankara’da doğan Tekeli, 1961-1963 yılları arasında Paris’te hukuk ve İsviçre’de siyaset bilimi okudu.

1968-1981 yılları arasında. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde öğretim üyeliği yaptı. 12 Eylül darbesinin ardından İstanbul Üniversitesi’nden ayrılan Tekeli, bir daha üniversite hayatına geri dönmedi.

Tekeli, 1982 yılında Birikim Yayınları tarafından yayımlanan ‘’ Kadınlar ve. Siyasal- Toplumsal Hayat’’ kitabıyla  kadınların siyasete katılımını inceledi.

1988’de ‘’Kadınlar İçin’’, 1990’da Meryem Koray ile birlikte  yazdığı ‘’Kadınlarla İlgili Eşitlik Politikaları’’ ve yine aynı yıl yayımladığı ‘’Kadın Bakış Açısından Türkiye’de Kadınlar’’ kitaplarıyla kadınların ve kadın hareketinin Türkiye’deki toplumsal ve siyasal alana katılımlarını inceledi.

Şirin Tekeli, 1997 yılında KA-DER (Kadın Adayları Destekleme Derneği), Anakültür Kooperatifi ve Winpeace-Türk ve Yunan Kadınları Barış Girişimi’nin kurucuları arasında yer aldı.

Bir süredir beyin tümörü tedavisi gören Tekeli, 73 yaşında hayatını kaybetti.

Doç.Dr. Şirin Tekeli, vefatından yaklaşık bir yıl önce 5harfliler internet sitesine bir röportaj vermişti. Röportajın tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. 

Şirin Tekeli ile Söyleşi: Karı Kuvvetlerinden Feminist Harekete

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.