Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin kişi başına gayri safi yurtiçi hasılası AB ortalamasının %38 altında

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat), satınalma gücü paritesinin (SGP) 2016 yılı geçici sonuçlarını açıkladı. Buna göre, 2016’da kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) endeksinin 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesi ortalaması 100 iken, bu değer Türkiye için 62 oldu ve AB ortalamasının %38 altında kaldı.
37 ülkeyi kapsayan bu çalışmada, 28 AB üyesi ülke, üç Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), beş aday ülke (Türkiye, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk) ve bir potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) yer aldı. SGP’ye göre kişi başına GSYH endeksi en yüksek ülke 267 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 30 ile Arnavutluk oldu. Kişi başına GSYH endeksinde Lüksemburg AB ortalamasının %167 üzerinde, Arnavutluk ise %70 altında değere sahip oldu. En yüksek ilk beş ülke şu şekilde sıralandı:
  • Lüksemburg (267)
  • İrlanda (177)
  • İsviçre (159)
  • Norveç (149)
  • İzlanda (129)

Türkiye 62 ile en kötü 9. ülke

Türkiye SGP’ye göre kişi başı GSYH endeks değeri 62 oldu ve bu değer ile en kötü 9. ülke konumunda. Türkiye’den daha düşük değere sahip olan ülkeler şu şekilde sıralanıyor: Romanya, Hırvatistan, Bulgaristan, Karadağ, Makedonya, Sırbistan, Bosna-Hersek ve Arnavutluk.

SGP’ye göre kişi başına GSYH endeks değerleri, 2016

Kaynak: Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat)
Türkiye’nin 2016 yılı kişi başına fiili bireysel tüketim düzeyi 61 oldu
Ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin karşılaştırılmasında kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla temel alınırken, tüketicilerin göreli refah düzeylerinin karşılaştırılmasında kişi başına fiili bireysel tüketim endeksleri daha uygun bir gösterge olarak kabul ediliyor. Fiili bireysel tüketim, tüketicilerin satın aldığı mal ve hizmetlere ek olarak devlet veya kar amacı olmayan kuruluşlar tarafından sağlanan (eğitim, sağlık vb.) hizmetleri de kapsıyor.Kişi başına fiili bireysel tüketim düzeyi 28 Avrupa Birliği ülkesi ortalaması 100 iken, Türkiye için 61 oldu ve AB ortalamasının %39 altında kaldı. Bu alanda birinciliği 132 ile Norveç alırken onu 132 ile Lüksemburg ve 127 ile İsviçre takip ediyor. Son sırada ise 39 ile Arnavutluk var.

SGP’ye göre kişi başına fiili bireysel tüketim değerleri, 2016

Kaynak: Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat)

Türkiye’nin fiili bireysel tüketime ilişkin fiyat düzeyi endeksi 55 oldu

Fiyat düzeyi endeksi, ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün gösteriyor. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi, 100’den büyük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre “pahalı”, 100’den küçük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre “ucuz” olarak ifade ediyor. Türkiye’nin fiili bireysel tüketime ilişkin fiyat düzeyi endeksi, 2016 yılı geçici sonuçlarına göre 55 oldu. Bu değer, AB ülkeleri genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin Türkiye’de 55 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini göstermektedir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.