Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan korumaları için yakalama kararı çıkaran ABD’ye tepki: “Bu nasıl hukuk?”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington ziyareti sırasında Türkiye Büyükelçiliği önündeki kavgaya karışan 12 koruması hakkında yakalama kararı çıkarılmasına “bu nasıl hukuktur?” diyerek tepki gösterdi. Öte yandan, yakalama kararında adı geçen kişilerin ABD’ye giriş yapmaları halinde gözaltına alınmaları tehlikesi bulunuyor.

Cumhurbaşkanlığı’ndaki iftar programında konuşan Erdoğan, ABD makamlarının çıkardığı yakalama kararı hakkında; “böyle şey olabilir mi? Bu nasıl bir hukuktur? Bu korumalar beni korumayacaksa niçin yanımda ABD’ye götürüyorum?” ifadelerini kullandı.

ABD Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı

ABD’nin Türkiye Büyükelçisi John Bass da konuyla ilgili görüşmelerde bulunulmak üzere Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı. ABD Büyükelçisi’ne, ABD makamlarının yakalama kararı çıkarmasının “kabul  edilemez” olduğunun iletildiği öğrenildi.

Diğer yandan, Washington DC Emniyet Müdürü Peter Newsham ve Belediye Başkanı Muriel Bowser konuyla ilgili olarak dün bir basın toplantısı düzenledi. Yetkililer, kavgaya karışan dokuz Türk güvenlik görevlisi, üç polis memuru ve iki Kanada vatandaşı hakkında yakalama kararı çıkarıldığını açıkladı. Toplantıda konuşan Emniyet Müdürü Newsham; Büyükelçilik konutu önündeki türden bir şiddet eylemine asla müsamaha gösteremeyeceklerini söyledi. Basın toplantısında ayrıca, haklarında yakalama kararı çıkarılan kişilerin “aranıyor” ibaresiyle birlikte fotoğrafları da paylaşıldı.

wanted

Yakalama kararının çıkarılmasıyla birlikte, adı geçen kişilerin ABD’ye giriş yapmaları halinde gözaltına alınmaları tehlikesi bulunuyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Naubert de dün yaptığı açıklamada; “Türk korumalara verilen tutuklama kararı gayet açık bir mesajdır” diyerek, gerekli görülmesi halinde korumaların iadesinin Türkiye’den istenebileceğini ifade etti.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Washington ziyareti sırasında, Türk Büyükelçiliği konutu önünde Erdoğan’ın korumaları ve destekçileri ile protestocu bir grup birbirine girmiş ve yaşanan arbedede yaralananlar olmuştu. Olay iki ülke arasında gerilime neden olurken, Türkiye ABD’ye protesto notası vermiş, ABD Temsilciler Meclisi ise Türkiye’yi kınayan bir karar almıştı. Önceki gün de Türk Büyükelçiliği konutu önündeki arbedeye karıştıkları iddiasıyla Sinan Narin Virginia’da, Eyüp Yıldırım New Jersey’de tutuklanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.