Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Süper kahramanlara “sıradan” vücutlar

Recovery.org, medyadaki beden temsilinin insanlara kendi vücutları hakkında ne hissettirdiğine dikkat çekmek için süper kahraman evrenindeki en büyük 10 ismi tekrardan çizmeye karar verdi.

FOTO 1

“Beden olumlama serisi” olarak geçen çalışma, süper kahraman filmlerinin popülerleşmesi ve küçük çocukların bu kahramanları giderek daha çok idolleştirmesi üzerine ortaya çıkmış ve illüstrasyonlar “ters photoshop” tekniği kullanılarak hazırlanmış.

Zihinsel sağlık sorunları olan insanlar için kaynak olanağı sunan bir kuruluş olan Recovery.org’a göre, bu teknik “‘mükemmel’ bedenlere sahip kahramanlar ortalama bir sinema izleyicisinin vücuduna sahip olsa nasıl olurdu?” sorusunu sorarak süper kahramanların görünüşlerini tekrar hayal etmemize yardımcı oluyor.

FOTO 2

Recovery.org’un haberine göre, çizgi roman okuyan ve süper kahraman filmleri izleyen genç ve çocuklarda görünüş kaygısı 8 yaşından itibaren başlayabiliyor. Bir diğer çalışma, üç çocuktan birinin 14 yaşına kadarki süreçte diyet yaptığını iddia ettiğini gösterirken; gençlerin çoğu medya yapımları nedeniyle kilo vermeleri yönünde baskı hissettiklerini ifade ediyorlar. Görünüş kaygısı duyanların sayısındaki artışın da yeme bozukluklarının yaygınlaşmasıyla bağlantılı olduğu belirtiliyor.

FOTO 3

 

FOTO 4

FOTO 5

FOTO 6

FOTO 7

 

Süper kahraman vücutlarının ne kadar gerçekten uzak olduklarını göstermeyi amaçlayan projeye gelen eleştiriler ise şöyle:

FOTO 8

“Gündelik hayatımda bu vücutlara sahip insanlar gördüm, yani herhalde bu çizimlerin daha gerçekçi olduklarını söyleyebiliriz. Ancak hayatlarını oradan oraya atlayarak ve etrafa ağır objeleri fırlatarak idame ettiren süper kahramanların daha gerçekçi vücutlara sahip olmalarını beklemek? Saçma.”

FOTO 9

“Neden ‘gerçekçi’ olarak adlandırılan şey hep ‘kilolu’ bir vücuda sahip olmak anlamına geliyor? Daha küçük göğüsler, daha kalın basenlere sahip kahramanlar falan çizin. Herkesin bedeni kum saatine benzemiyor. Armut tipi vücutlar veya üst bedeni kalın ama sıska bacaklara sahip erkekler nerede? Bazı süper kahramanların bacak kaslarını geliştirmek için daha az zaman ayırdığına eminim!”

FOTO 10

“Cyborg neden daha kilolu olarak çizilmiş? O bir robot değil mi?”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.