Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aranan ortak bulundu: Akkuyu’nun yüzde 49’u Cengiz-Kolin-Kalyon’a satılacak

Rus şirketi Rosatom, Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşası için Cengiz-Kolin-Kalyon şirketleri ile yıl sonuna kadar anlaşma imzalayacak. Anlaşmaya göre Cengiz-Kolin-Kalyon santralin yüzde 49’unun sahibi olacak.

1

Rosatom’un uluslararası faaliyetlerinden sorumlu biriminin başında bulunan Anastasia Zoteyeva, katıldığı bir konferansta hissedarlık anlaşmasının yıl sonuna kadar imzalanacağını belirtti.

2010 yılında Türkiye ve Rusya devletleri arası anlaşma sonucunda Mersin’in Akkuyu köyünde, Türkiye’nin ilk nükleer santralinin yapılması için adımlar atılmıştı. Ancak anlaşmanın en dikkat çeken başlıklarından birisi Rus şirketinin payının yüzde 51’den aşağıya inmemesiydi. Bu aynı zamanda yüzde 49’unun, yani yatırımın 7.5 milyar dolarlık kısmının Türk bir şirkete satılacağı anlamına geliyordu.

Anlaşmanın ardından yedi yıl geçmesine rağmen Türkiye’den hiçbir şirket bu maliyetin altına girmek istemedi ve süreç uzadı. Çiğdem Toker’in Cumhuriyet’te 2 Mayıs 2016 tarihli yazısında proje için henüz Türk bir ortağın bulunamamasının Rus tarafı açısından sorunlar yarattığını vurgulamıştı.

Öte yandan Bakanlar Kurulu, 4 Mayıs 2017 tarihinde nükleer enerji santrali yatırımlarının “öncelikli yatırım konuları” arasına alınmasını kararlaştırmıştı.

Üçüncü Havalimanı’nın da yüklenici firması

Son yıllarda adı sık sık kamuoyunda duyulan Cengiz-Kolin-Kalyon daha önce üçüncü havalimanının da yüklenici firması olmuştu. Son dönemde Türkiye’nin birçok yerinde adı maden işletmeleriyle de gündeme gelen şirketin ismi 17-25 Aralık sürecinde de sık sık anılmıştı.

Cengiz Holding aynı zamanda Karadeniz’e yapılmak istenen yeşil yol projesinin ve Artvin Cerattepe’de büyük tepkilere neden olan termik santralin de ihalesini almıştı.

Mülksüzleştirme ağları yaptığı çalışmayla Cengiz Holding’in tüm projelerini ve proje ortaklıklarını ortaya çıkarmıştı.

Çevrecilerin tepkisi devam ediyor

2

Akkuyu’ya yapılan nükleer santralin yapımı ilk gündeme geldiğinden beri yöre halkı ve çevreciler tarafından tepkiler başlamış, sürecin devamında bu eylemler giderek yayılmıştı. Bu tepkilere rağmen santralin yapım süreci devam ediyor.

Aydın Sezer, Medyascope.tv’de Güne Bakış programına katılmış ve “Akkuyu defteri kapatılmalı; nükleer santral bize kambur olur” demişti.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.