Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da Sosyalist Parti sandığa gömüldü

Fransa parlamento seçimlerinde ikinci tur oylaması dün yapıldı. İkinci tur sonuçlarına göre Emmanuel Macron’un partisi La République En Marche, MoDem ile birlikte 577 sandalyeli meclisin 350 sandalyesini kazandı. Merkez koalisyonu olan LRM-MoDem ittifakının rahat bir çoğunluğu elde ettiği seçimlerin esas kaybedeniyse Fransa solu oldu.

Merkez sağ koalisyonu olan Cumhuriyetçiler 130 sandalye kazanırken, aşırı sağcı Marine Le Pen’in partisi Ulusal Cephe’nin sandalye sayısı yalnızca 8.

Macron’dan önceki Cumhurbaşkanı François Hollande’ın partisi olan ve bir önceki seçimlerde en güçlü parti olan Sosyalist Parti 30 sandalyede kalırken, Jen-Luc Mélenchon’un önderliğinde Boyun Eğmeyenler Hareketi olarak bilinen aşırı solcu La France Insoumise ise 27 sandalye kazandı.

Seçimin bir başka çarpıcı sonucu ise katılım oranın yüzde 42,6’da kalması oldu. Birinci tur oylamasında da yüzde 49,7 ile oldukça düşük bir katılımın olduğu seçimlerde ikinci turdaki oransa Fransa tarihinde bir rekor.

Fransa’nın geleneksel siyasi partileri karşısında ezici bir zafer elde eden Macron’un, mecliste kazandığı büyük çoğunluk ile Avrupa Birliği yanlısı reform planlarını kısa süre içinde hayata geçirmesi bekleniyor. Seçimin bir diğer ilginç noktası ise La République En Marche’tan seçilen adayların yarısından fazlasının daha önce siyaset tecrübesi olmaması.

Cambadélis istifa etti, Le Pen milletvekili oldu

Seçimin en büyük kaybeden i olan Sosyalist Parti’nin lideri Jean-Claude Cambadélis ise, sonuçların belli olmasının ardından yaptığı açıklamada liderliği bırakacağını duyurdu. Cambadélis, yaptığı açıklamada Fransa solunun köklü bir değişim içine girmesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Macron’un karşısında ikinci tura kalan aşırı sağcı Le Pen ise ilk kez milletvekili seçilerek parlamentoya girdi.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.