Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Kore’nin serbest bıraktığı ABD’li öğrenci hayatını kaybetti

17 ay Kuzey Kore’de tutuklu kaldıktan sonra geçtiğimiz hafta salıverilip ülkesine dönen ABD’li öğrenci Otto Warmbier hayatını kaybetti. ABD Başkanı Donal Trump, Warmbier’ın ölümünden Kuzey Kore yönetimini sorumlu tuttu.

2015 yılı sonunda yılbaşını geçirmek üzere Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’a giden 22 yaşındaki Virginia Üniversitesi öğrencisi Otto Warmbier, kaldığı oteldeki bir propaganda pankartını söküp çaldığı gerekçesiyle 2016 yılının Ocak ayında tutuklanmıştı. Warmbier, pankartı “hatıra” amaçlı çaldığını söylese de Kuzey Kore devletine karşı suç işlemekten 15 yıl çalışma kampında kalma cezasına çarptırılmıştı.

ABD’nin Kuzey Kore ile diplomatik ilişkisi bulunmadığından, arabuluculuk rolünü üstlenen İsveç’in çabalarıyla, Warmbier 17 ay süren tutukluluğunun ardından geçtiğimiz hafta serbest bırakılmıştı. Bir yıldır rahatsız olduğu bildirilen ve serbest bırakılmasının ardından ülkesine dönen Warmbier’ın, ABD’ye getirildiğinde komada olduğu ve beyninde hasar oluştuğu açıklanmıştı. BBC Türkçe’nin haberine göre; Warmbier’ın yattığı Cincinnati kentindeki hastaneden yapılan açıklamada, gencin komaya giriş sebebinin gıda zehirlenmesi değil, “kafa travması” olduğu bildirilmişti.

Warmbier’ın ailesi dün çocuklarının hayatını kaybettiğini duyurdu. Kuzey Kore yönetimi Warmbier’ın tutukluyken ağır bir gıda zehirlenmesi geçirdiğini bildirirken, hem gencin ailesi hem de ABD Başkanı Donad Trump ölümden Kuzey Kore’yi sorumlu tuttu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da Kuzey Kore’nin “gaddarca tutumu” kınandı.

Kuzey Kore’de halizhazırda üç ABD vatandaşı tutuklu bulunuyor. ABD makamları vatandaşlarını Kuzey Kore’ye gitmemeleri konusunda düzenli olarak uyarıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=mjDgb-k4VXw

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.