Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uber’in CEO’su Travis Kalanick istifa etti

Uber’in CEO’su ve kurucu ortağı Travis Kalanick, şirketle ilgili son zamanlarda gündeme gelen skandalların ardından yatırımcıların baskısı üzerine görevinden istifa etti. Kalanick, New York Times’a yaptığı açıklamada “Uber’ı dünyadaki her şeyden çok seviyorum ve kişisel hayatımın bu zor zamanında, Uber’in başka bir kavgayla dikkatinin dağılması yerine gelişmeye devam etmesi için yatırımcıların görevi bırakma talebini kabul ettim” dedi.

Salı sabahı, şirketin en büyük beş yatırımcısı “Moving Uber Forward” (Uber’i İleriye Götürmek) başlığıyla Kalanick’e bir mektup gönderdi. New York Times tarafından elde edilen mektupta yatırımcılar Kalanick’e derhal çıkması gerektiğini ve şirketin liderlik değişikliğine ihtiyaç duyduğunu yazdı. 40 yaşındaki Kalanick, bazı Uber yönetim kurulu üyelerine danıştıktan ve yatırımcılarla uzun süren tartıştıktan sonra istifa etmeye karar verdi. Kalanick, Uber’in yönetim kurulu üyesi olmaya devam edecek.

Uber’in içerisindeki sorunlar, şirketin eski yazılım mühendisi Susan Fowler’in 19 Şubat’ta yazdığı blog yazısıyla ortaya çıkmaya başlamıştı. Kadınların Uber’de karşılaştığı sorunlara ve ayrımcılıklara değinen Fowler, eski müdürünün kendisine seks teklif ettiğini de anlattı. Olayı insan kaynakları departmanına şikâyet ettiğini ve departmandakilerin ona, o kişinin üst düzey yönetici olduğu için cezalandırılamayacağını söylediğini yazdı.

Bu olayın üzerine Uber, şirketin işyeri kültürü hakkında kapsamlı bir soruşturma yürütmesi için eski ABD’li başsavcı Eric Holder’ı tutmuştu. Geçtiğimiz hafta yayınlanan raporda, reform önerilerinin yanı sıra Kalanick’in şirketteki rolünü gözden geçirme ve azaltma çağrısı yapıldı. Raporun yayınlanmasının ardından Kalanick süresiz izne çıktı. Kalanick’in yokluğunda, şirket bir yönetici komitesi tarafından yönetilmeye devam etti.

Business Insider’ın haberine göre, Uber’e çoğu cinsel taciz, ayrımcılık ve profesyonel olmayan davranış olmak üzere 215 suçlama yöneltildi. Bu suçlamaların ardından şirket 20’den fazla çalışanını işten çıkardı. Bu ayın başlarında Uber Asia Pacific’in başkanlığı yapan Eric Alexander da, Hindistan’da sürücülerinden birinin kadın yolcuya tecavüz ettiği olayı örtbas ettiği için kovulmuştu. Bunun yanı sıra, Uber geçtiğimiz ay rakip firma Alphabet’e ait sürücüsüz araç teknolojisiyle ilgili sırları çalmakla suçlanan üst düzey bir mühendisini de kovmuştu.

Dünyanın en değerli start-up’ı

Mobil uygulama üzerinden ulaşım hizmeti veren Uber, Türkiye’deki bitaksi uygulamasına benzer şekilde çalışıyor. 2009’da Kalanick’in ortaklığında kurulan 68 milyar dolar değerindeki şirket dünyanın en değerli start-up’ı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.