Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD Musul’da, Bağdadi’nin halife olarak ilk vaazını verdiği camiyi havaya uçurdu

Musul’da IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin 3 yıl önce, halifeliğinin ilanından sonra ilk vaazını verdiği Büyük El Nuri Camii ve minaresi dün bombalı düzenekle havaya uçuruldu. Irak Başbakanı Abadi, olaydan IŞİD’i sorumlu tutarken, IŞİD ise sitesinden yaptığı açıklamada minareyi ABD güçlerinin patlattığını iddia etti.

Irak Başbakanı Abadi, “IŞİD’in El Hadba minaresi ve El Nuri Camii’ni bombalaması, hezimetlerinin resmi açıklamasıdır” dedi. Irak Ordusu’ndan yapılan açıklamada ise “IŞİD, El Nuri Camii’ni ve tarihi El Hadba minaresini havaya uçurarak tarihe karşı yeni bir suç işlemiştir” dedi.

IŞİD ise kendi medya organları olan Amaq sitesi üzerinden yaptıkları açıklamada caminin ve minarenin ABD güçlerinin yaptığı hava saldırıları sonucunda yıkıldığını iddia etti.

amaq
(IŞİD’in medya organı Amaq sitesinden yapılan açıklama)

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin başındaki General Joseph Martin ise yaptığı açıklamada IŞİD’in iddialarını reddederek “Müttefikimiz olan Irak güvenlik güçleri El Nuri Camii’nin etrafını kuşatınca IŞİD, Musul’un ve Irak’ın en önemli hazinelerinden birini yok etti. Bu, Musul ve tüm Irak halkına yapılmış bir suçtur ve bu vahşi örgütün neden ortadan kaldırılması gerektiğine bir örnek teşkil etmektedir” dedi ve ekledi: “Ancak Musul’u özgürleştirme operasyonu henüz bitmedi ve Irak güvenlik güçlerini desteklemeye odaklanmış durumdayız.”

Reuters’e konuşan koalisyon sözcüsü John Dorrian da “İddialar asılsız, biz o bölgede hiçbir hava saldırısı düzenlemedik” dedi.

Irak hükümetinin danışmanlığını yapmış olan ve aşırılıkçı gruplar hakkındaki çalışmalarıyla bilinen Hişam el Haşimi ise “[Cami ve minareyi] patlattılar çünkü halifeliği ilan ettikleri yerin, Irak Ordusu’nun zaferi ilân ettiği yer olmasını istemediler” dedi.

El Nuri Camii’nin kaybedilmesi, ABD’nin Irak’ı işgalinden beri 14 yıldır süren savaş süresince Irak mirasından eskilen tarihi değerlerin bir yenisi olarak kayda geçti. El Nuri Camii, 12. yüzyılda yeniden inşa edildiği günden beri Mekke ve Medine’deki büyük camiler, Kudüs’teki Mescid-i Aksa ve Şam’daki Emevi Camii’nin yanında İslam uygarlığının en önemli camileri arasında sayılıyordu.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.