Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tecavüze, tacize, şiddete karşı pembe sopalı kadın savaşçılar

The Gulabi Gang yani Pembe Çete, 2006 yılında Hindistan’ın kuzeyinde, Uttar Pradesh bölgesinde Sampat Pal Devi öncülüğünde kurulmuş. Kadına karşı şiddetle, ellerine aldıkları sopalarla mücadele eden grup, geceleri sokaklarda devriye geziyor. Öncü Devi, sopanın gücünü 80’li yıllarda keşfetmiş. Karısına cinsel istismarda bulunan komşusuna sopayla yaptığı müdahalenin işe yaradığını görmüş ve çevresindeki kadınlara ilham olmuş. 10 kişiyle başlayan grupta bugün 400 binden fazla kadın bulunuyor. Adlarını, giydikleri pembe renkli yerel kıyafet sariden alıyorlar.

Çete,  tarıma dayalı, ülkenin en fakir insanlarını barındıran, kast sisteminin sert bir şekilde işlediği, ataerkil bir bölgede alternatif bir adalet mücadelesi veriyor. Hindistan’ın kuzeyinde yer alan, Uttar Prdadesh’de çok sayıda okuma yazma bilmeyen kadın var. Çocuk evlendirme, ev içi şiddet, çocuk işçi sayısı, tecavüz, polis şiddeti yüksek seviyede.

Eşlerine şiddet uygulayan, tecavüz eden erkekleri açığa çıkararak utançla pişman etmeye çalışan çete, diyalog ve sosyal linç işe yaramazsa, sopaya başvuruyor. Bunun dışında, Gulabi Gang, kadınların, okuma-yazma ve  öz savunma sanatı lathi-khelayı öğrenmesini,  ekonomik olarak özgürleşmesini de sağlamaya çalışıyor.

Grubun öncüsü Devi, cinsel istismar konusunda çok sert: “Kadınlara tecavüz eden erkekler, kadınlar tarafından dayakla cezalandırılmalı. Yakalanıp, alınlarına ‘Ben tecavüzcüyüm’ dövmesi yapılmalı” diyor. Gözü kara lider, bir adalet çetesi olduklarının altını çiziyor ve “Beni öldürmeye, tutuklamaya, aşağılamaya ve susturmaya çalıştılar ama işler kadınlar için düzelmedikçe pes etmeyeceğim” diyor.

devi
(Pembe Çete’nin lideri Devi)

Çete, üyelik için şiddete maruz kalmış olma ve beraberinde 10 kadını daha getirme şartını koşuyor. Yaş sınırı yok.

Hindistan’da cinsel istismar konusunda bahsi geçen rakamlar ürkütücü. Her 22 dakikada bir, bir kadın tecavüze uğruyor. Bu kadınların her üçünden biri, 18 yaşından küçük. Kadınlara yasa dışı ceza verme vak’aları yaşanıyor. Mesela evlilik dışı birliktelik yaşayan bir kadına,  toplu tecavüz  cezası uygulanıyor. 2013 yılında uygulanmaya başlayan yasaya göre toplu tecavüzlere 20 yıllık hapis cezası biçilmiş.

Pembe sopalıların, Hindistan’da kadın mücadelesinde yeri ve etkisi çok büyük. Bu etki sinemacıların da ilgisini çekmiş ve popülariteleri daha da artmış.

2010 yılında Kim Longinotto tarafında “Pink Saris” isimli belgesel çekilmiş. En ünlü olanı ise Hint yönetmen Nishta Jain tarafınfan 2012’de yayınlanan “Gulabi Gang” filmi. Bu fimle çetenin ünün sınırları Hindistan’ı aşmış. Fransız şarkıcı Tal’de bir şarkısında çeteye referans vermiş.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.