Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın damadı Jared Kushner Mahmud Abbas ve Netanyahu ile görüştü

Beyaz Saray’ın yaptığı açıklamaya göre ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanı ve Yahudi damadı Jared Kushner, Çarşamba günü Kudüs’te İsrail başbakanı Benjamin Netanyahu ile Ramallah’ta ise Filistin lideri Mahmud Abbas’la ‘verimli’ görüşmeler yaptı. Kushner’a Trump’ın Orta Doğu elçisi Jason Greenblatt eşlik etti. Kushner, 2014’te kesintiye uğrayan ABD merkezli İsrail- Filistin müzakerelerini yeniden başlatmayı amaçlıyor.

Beyaz Saray’ın açıklamasına göre ABD’li ve İsrailli yetkililer Trump’ın bölgede kalıcı bir barış inşa etme hedefini ilerletme sözünü yinelediler ve barış içinde kalmayı sağlayacak bir ortam yaratmak için mümkün olan her şeyin yapılmasının önemini vurguladılar. Netanyahu’nun ofisi de Jared Kushner’ın Jason Greenblatt ve ABD Büyükelçisi David Friedman’la birlikte Kudüs’teki İsrail başbakanlığına ulaştığı kısa bir video yayınladı. Netanyahu Kushner’ı karşılarken “Bu güvenlik, refah ve barış ortak hedeflerimizi izlemek için bir fırsat,” dedi. 3,5 saat süren toplantı basına kapalı gerçekleşti.

Kushner ve ekibi Kudüs’teki görüşmenin ardından gece geç saatlerde Filistin başkanı Mahmud Abbas ile Batı Şeria şehri Ramallah’ta görüştü. Al Jazeera’nın haberine göre Beyaz Saray, görüşmelerde Filistinliler için ekonomik fırsatların ve büyük yatırımların gerekliliğinin konuşulduğunu söyledi.

Greenblatt ve Kushner’ın önümüzdeki aylarda bölgeyi birkaç kere daha ziyaret etmesi bekleniyor fakat Kushner’ın müzakerelerdeki tarafsızlığına dair Filistinli liderlerin kuşkuları var. Kushner’ın ailesinin işgal altındaki topraklardaki yasadışı yerleşimlerde yatırımlarının olması ve Kushner’ın mevcut İsrail başbakanı Netanyahu ile kişisel ilişkileri tartışma konusu olmuştu. Filistinli aktivist olan Ömer Barghu, Kushner’in önderliğindeki ekibi “ABD barış görüşmeleri tarihinin en dürüst olmayan ara bulucusu” olarak nitelendirdi. Kushner’ın hükümet ya da uluslararası ilişkiler konusundaki tecrübesizliği de müzakerelerdeki güvenirliği konusunda endişe yaratıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.