Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alman siyasetçiler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’da miting yapmasına karşı

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın G20 Zirvesi için gideceği Almanya’da, etkinlik düzenlemek için kendilerine başvuruda bulunulduğunu açıkladı. Gabriel, Erdoğan’ın böyle bir etkinlik düzenlemesinin “uygun olmayacağını” da sözlerine ekledi.

Rusya gezisi sırasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel; 7-8 Temmuz tarihlerinde Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenecek  G20 Zirvesi için ülkelerine gelecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye kökenlilere sesleneceği bir miting yapma talebiyle Çarşamba günü kendilerine Türk makamları aracılığıyla başvuruda bulunulduğunu söyledi. Bununla birlikte Gabriel, Erdoğan’ın kamusal alanda miting düzenlemesinin “uygun olmayacağını” ifade etti. Der Spiegel’e göre Gabriel ayrıca; Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerin siyasetçilerinin, Almanya genel seçimlerine üç aydan daha kısa süre kaldığında, Almanya’da etkinlik düzenlemelerinin engellenmesi yönünde bir tasarıyı Başbakan Angela Merkel’e önerdiğini de sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’da miting düzenleme talebine bir tepki de Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başkanı Martin Schulz’dan geldi. Bild gazetesine konuşan Schulz; “değerlerimizi çiğneyen yabancı politikacıların Almanya’da provoke edici konuşmalar yapmalarına izin verilmemeli” derken, “muhalifleri ve gazetecileri cezaevine atmasından dolayı Erdoğan’ın miting yapmasını istemiyorum” şeklinde konuştu. Schulz ayrıca, Erdoğan’ın Türkiye’nin iç politika sorunlarını Almanya’ya taşımasının “sorunlu” olduğunu savundu.

Alman basını daha önce, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumalarından, ABD ziyareti sırasında Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği rezidansı önündeki arbedeye karışanların Almanya’ya alınmayacağını iddia etmiş, Alman makamları ise bu iddiayı ne doğrulamış ne de yalanlamıştı. Alman emniyet yetkilileri ise, G20 Zirvesi sırasında Washington’dakine benzer görüntülerin olması durumunda korumalara müdahale edileceğini duyurmuştu.

16 Nisan’da düzenlenen anayasa değişikliği referandumu sürecinde bazı Türk bakan ve siyasetçilerin Almanya ve çeşitli Avrupa ülkelerinde etkinlik düzenleme taleplerinin geri çevrilmesi, Türkiye ve Batı ülkeleri arasında ciddi bir diplomatik krize neden olmuş, taraflar birbirlerinin sert söylemlerle eleştirmişti.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.