Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afrika’da kangallar aslanları kurtarıyor

İngiliz biyolog Amy Dickman, Anadolu’ya özgü Sivas Kangal köpekleri ile Tanzanya’daki aslanların hayatlarını kurtarıyor.

Dickman’ın 2009 yılından beri Tanzanya’nın Ruaha bölgesinde ekibiyle birlikte yürüttüğü proje, başlangıçta etobur hayvanlarla ilgiliymiş. Dickman’ın Barabaig halkı ile karşılaşmasından sonra proje, bölgedeki aslanları kurtarma operasyonuna dönüşmüş.

Barabaig halkı, tarih boyunca kendilerinden olmayanları öldürmeleriyle bilinen bir halk. Barabaigler, aslanları ise köylerdeki çiftlik hayvanlarına saldırdıkları için öldürüyorlar. Bölgede sığırlar çok büyük önem taşıyor, bu yüzden halk, öldürdüğü her aslan başına dört bin dolar değerinde yirmi tane sığır alabiliyor.

BBC’nin haberine göre Dickman ve arkadaşları aslanların köylere saldırmalarını önlemek ve aslanların hayatlarını korumak için Anadolu’ya özgü Kangal köpeklerini yerel halka tanıtarak işe başlamış. Yerel halk Namibya’daki Çita Koruma Derneği’nden temin edilen köpekleri çiftlik hayvanlarının korunmasında kullanmaya başlamış.

Proje henüz 10 köyde uygulanmasına rağmen beş yıl içerisinde sığır ölümleri yüzde 60, aslan ölümleri ise yüzde 80 oranında azalmış. 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.