Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ünlü teolog ve sosyolog Peter Berger hayatını kaybetti

Dinin toplumdaki önemi ile ilgili yaptığı çalışmalarla tanınan Protestan teolog ve sosyolog Peter Ludwig Berger 88 yaşında Massachusetts’teki evinde Salı günü hayata veda etti. Melekler Hakkında Söylenti, Meşruluğun Toplumsal Gerçekliği ve Sosyolojiye Çağrı gibi 40’ın üstünde kitabın yazarı olan Berger aynı zamanda Boston Üniversitesi’ndeki Kültür, Din ve Dünya İşleri Enstitüsü’nün kurucusuydu.

Berger insanların günlük gerçekliği nasıl yaşadığını araştıran bilginin sosyolojisi ile ilgili yaptığı çalışmalarla tanınıyordu. 1966’da sosyolog Thomas Luckmann ile birlikte yazdığı “Gerçekliğin Toplumsal İnşası: Bilgi Sosyolojisinde Bir Araştırma” adlı kitabı, Uluslararası Sosyoloji Derneği tarafından 20. yüzyılın en etkili beş sosyoloji kitabıından biri olarak seçilmişti.

Berger, laikliğin yükselişte olduğunu ve kültürel ilginin manevi değerleri aştığını kabul etse bile ateistlerin şüpheciliğinin, kör inanç kadar tartışılabilir olduğunu savundu. Hayatı boyunca sekülerleşme ile ilgili kaygılarını dile getiren Berger, Protestan Kilisesi’nin toplumsal hareketleri kayıtsız şartsız benimsemesini ve “Hıristiyanlığı alakalı hale getirmek” adına psikoloji, sosyoloji gibi alanlara teolojiden çok daha fazla enerji harcamasını eleştirmişti.

Berger, Yahudi-Hıristiyan inançları dışındaki üçüncü dünya kültürleri ve dinlerini daha iyi gözlemlemek için Hindistan gibi ülkeleri gezdi. Seyahatlerinde gördüğü yoksulluk, özellikle sefaleti hafifletmeyi amaçlayan ideolojiler olmak üzere politik fikirlerle ilgilenmesine yol açtı. Bunun yanı sıra “Hareket ve Devrim” gibi yazdığı yazılarla reformun Marksizm gibi radikal değişimler olmaksızın da mümkün olduğunu savundu.

Avusturya’da doğan Berger, 17 yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etti ve yüksek öğrenimini orada tamamladı. 1959’da kendisi gibi sosyolog olan ve Boston Üniversitesinde görev yapan Brigitte Kellner ile evlendi. Boston Üniversitesi’nin yanı sıra New York Sosyal Araştırmalar Okulu, Brooklyn Koleji, Rutgers Üniversitesi ve Boston Koleji gibi çeşitli okullarda ders verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.