Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

48 saat ek süre verilen Katar: “Ülkemizi savunmaya hazırız”

Ambargonun kaldırılması şartıyla istenen taleplerin yerine getirilmesi için Katar’a tanınan süre, 2 gün uzatıldı.

_96627852_04ff94c0-4df7-4182-911b-885c24e56a89

Teröre destek olduğu iddiasıyla Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’in diplomatik ve ticari abluka uyguladığı Katar’a, taleplerin yerine getirilmesi için tanınan 10 günlük süre dün sona erdi.

Krizde arabulucu rolü üstlenen Kuveyt emiri El-Sabah, Katar Dışişleri Bakanı El-Sani’nin resmi cevabı Pazartesi günü Kuveyt’e giderek iletecek olması nedeniyle sürenin 48 saat daha uzatılmasını talep etti. Uzatma talebinin kabul edildiği, dört ülkenin ortak yazılı açıklamasıyla duyuruldu.

“Askeri müdahaleye hazırlıklıyız”

Kararın ardından Katar Savunma Bakanı Halid El-Atiyye, terörü destekleme suçlamalarını reddederek “askeri müdahale aşamasına gelmemeyi umuyoruz ancak biz her zaman hazırlıklıyız. Ülkemizi savunmaya hazırız” dedi. Dört ülkenin taleplerinin ülkesinin egemenliğine saldırı olduğunu söyleyen bakan, yaşananların yumuşak bir darbe girişimi olduğunu yorumunda bulundu.

katar-ulkemizi-savunmaya-haziriz,PV64vMhHs0SfLrWSgvxcEQ

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Mısır ve Bahreyn 5 Haziran’da, Katar’la,  IŞİD ve El Kaide gibi militan grupları desteklediği gerekçesiyle diplomatik ve ticari ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Katar’a yönelik ambargonun kaldırılması için, Al Jazeera’nin kapatılması, ülkedeki Türk askerlerin geri gönderilmesi ve İran’la ilişkilerin zayıflatılması dahil 13 maddelik bir talep listesi hazırlanmıştı.

Katar Dışişleri Bakanı Kuveyt’te

Ayrıca geçtiğimiz Cumartesi, Katar Dışişleri Bakanı El-Sani, “egemenliğimizi ihlal eden ya da Katar’a empoze edilen hiçbir şeyi kabul etmeyeceğiz” diyerek maddeleri kabul etmediklerini fakat diyaloğa açık olduklarını söylemişti. El-Sani, ülkesinin taleplere ilişkin cevabını iletmek üzere bugün Kuveyt’e gitti.

1028781959

ABD Başkanı Donald Trump da, Katar kriziyle ilgili Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Katar Emiri El-Sani ve Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed El Nahyan ile ayrı ayrı telefonda konuştu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Trump’ın, Katar ve bazı Arap ülkeleri arasında devam eden anlaşmazlıkla ilgili kaygılarını dile getirdiği ve terörün finansmanının durdurulmasının önemini vurguladığı belirtildi.

Katar krizini görüşmek için Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanları Çarşamba günü Kahire’de bir araya gelecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.