Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Çin Denizi’nde tansiyon giderek yükseliyor: ABD ve Çin savaş gemileri karşı karşıya

ABD Donanması’na ait bir geminin Çin’in hak iddia ettiği sulara girmesi Çin’in sert tepkisine neden oldu. Çin bölgeye savaş gemileri ve savaş uçakları göndererek misilleme yaptı.

Konuyla ilgili açıklamayı ABD Savunma Bakanlığı Pentagon yaptı. Açıklamada, USS Stethem destroyerinin “Seyrüsefer serbestisi” isimli operasyon kapsamındaki rutin bir devriye görevi sırasında, Çin’in üzerinde hak iddia ettiği Güney Çin Denizi’ndeki Triton Adası’nın 12 mil kadar açıklarından geçtiği belirtildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD’nin bu hamlesinin uluslararası hukuku ve Çin’in egemenlik haklarını çiğnediğini belirtilerek, ABD’nin provokasyon yaptığı savunuldu. Açıklamada ayrıca, bölgeye savaş gemileri ve savaş uçaklarının gönderildiği duyuruldu. Çin Devleti’nin gayrı-resmi yayın organı sayılan Global Times gazetesinde çıkan başyazıda da “ABD’nin provokasyonları Güney Çin Denizi’ndeki mevcut durumu değiştiremez” denildi.

Taraflar arasında 25 Mayıs’ta da benzer bir kriz yaşanmış, Çin’in tartışma konusu olan yapay adacıklarının yakınından USS Dewey isimli ABD savaş gemisinin geçmesi, Çin tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Güney Çin Denizi’ndeki adalar üzerinde Çin’in yanısıra, Tayvan, Malezya, Filipinler ve Vietnam da hak iddia ederken, ABD Çin’i bu bölgeyi askerileştirmekle suçluyor.

Çin’in yüzde 80’i üzerinde hak iddia ettiği, 3,5 milyon kilometrekare büyüklüğündeki Güney Çin Denizi zengin yer altı kaynaklarına sahip. Ayrıca dünyadaki ticaret gemilerinin üçte biri bu deniz yolunu kullanıyor.

Trump, Çin ve Japonya liderleriyle telefonda görüştü

Güney Çin Denizi’nde bu gerilim yaşanırken, diğer yandan, ABD Başkanı Donald Trump Çin, Devlet Başkanı Şi Cinping ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile telefonda görüştü. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Başkan Trump’ın muhataplarına, “Kuzey Kore’den kaynaklanan nükleer tehdit” konusundaki endişeleri ilettiği duyuruldu. Açıklamada ayrıca, Trump’ın görüştüğü iki liderin de Kore Yarmadası’nın nükleer silahlardan arındırılması konusunda hemfikir oldukları belirtildi.

Trump, Abe ve Cinping, haftasonu Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenecek G20 Zirvesi’nde biraraya gelecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.