Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: ‘OHAL sonbaharda kalkıyor’

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron parlamentoda yaptığı konuşmada olağanüstü hâl uygulamasının sonbaharda kalkacağını söyledi.

Fransa’nın yeni seçilmiş cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Versailles Sarayı’nda Ulusal Meclis ve Senato’ya seslendi. Bir buçuk saatten fazla konuşan ve planladığı reformları anlatan Macron, 2015’ten beri Fransa’da yürürlükte bulunan olağanüstü hâl uygulamasının sonbaharda kaldırılacağını fakat aynı zamanda radikalizm ve diğer tehditlerle mücadele etmek için var olan güvenlik önlemlerinin artırılacağını söyledi. “Yeni saldırıları engellemek; acıma, pişmanlık ve güçsüzlük olmaksızın tehditlerle savaşmak için çalışacağız” diyen Cumhurbaşkanı Macron, aynı zamanda kişisel özgürlüklere saygı duyulması gerektiğini de vurguladı.

Cumhurbaşkanı Macron, Fransa’ya büyük değişimler getireceğine dair verdiği sözleri tutacağını söyledi. İşçi reformuna ve siyasette şeffaflığa dair sözler vermiş olan Macron, görev başındaki hükümet mensuplarının yargılandığı özel mahkemelerin kaldırılacağını ve bu kişilerin normal mahkemeler tarafından yargılanacağını anlattı.

3500 (5)

Mecliste sandalye sayısı azalacak

Parlamentodaki vekil sayısını üçte bir oranında azaltmak istediğini de hatırlatan Emmanuel Macron, parlamento bu isteğini onaylamazsa bu konuda bir referandum yapılabileceğini söyledi.  Ayrıca Macron, milletvekillerin üst üste en fazla üç dönem seçilebileceğini; küçük partilerin temsil edilebilmesi için mecliste nisbî temsil oranının artırılacağını; vatandaşlara dilekçe kullanarak meclis gündemine dahil olma imkanı verileceğini anlattı.

Konuşmasında Avrupa Birliği’ne de değinerek  “Avrupa Birliği’ne şimdiye kadar hiç bu kadar ihtiyacımız olmamıştı” diyen Macron, birliğin bürokrasi nedeniyle zayıfladığını söyledi. Avrupa’dan şüphe edenleri haksız bulmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı,  “Avrupa’nın yeni nesil liderlerinin Avrupa’nın özünü oluşturan fikirlere, politik Avrupa fikrine geri dönmesi gerekir” diye konuştu. 

Ayrıca Macron, denetlenebilir olmak adına parlamentonun iki kolu olan Ulusal Meclis ve Senato’yu her yıl Versailles Sarayı’nda toplayacağını belirtti.

5568

Cumhurbaşkanı Macron’un sonlandırılacağını söylediği OHAL, 13 Kasım 2015’te 130 kişinin ölümüne yol açan terör saldırılarının ardından ilan edilmişti. Bakanlar Kurulu iki ay önce, olağanüstü hâlin altıncı defa uzatılmasının Temmuz ayında parlamentoya sunulması kararı almıştı.

Üzerinde çok güç toplandığı düşünülen Cumhurbaşkanı Macron, muhalifleri tarafından “başkanlık monarşisi” kurmuş olmakla eleştiriliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.