Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Valiliğin Mardin’deki Süryani varlıkları kararı: Diyanet’e hayır Hazine’ye evet

Mardin Valiliği Süryanilerin varlıklarını Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis eden kararı iptal etti. 2012 yılında mecliste kabul edilen tasarı ile 13 il büyükşehir statüsüne alınmıştı. Mardin de büyükşehir statüsüne girince köylerdeki Süryani Vakıf arazileri hazineye devredilmişti. Varlıkların bir kısmının da Diyanet’e tahsis edilmesi kararlaştırılmıştı. Gelen tepkiler üzerine Mardin valiliği Diyanete tahsis kararını iptal etti. Bu karar Süryani varlıklarının hazineye devredilmesini önlemiyor.

33

Konu ile ilgili görüşüne başvurduğumuz Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün ” Mülklerin hazine adına kaydı devam ediyor. Fakat Diyanete tahsis etme kararı iptal edildi. Bize iade edilen bir mülk yok.” dedi

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/331680168″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Kilise ve manastırların tahsisinin Diyanet İşleri Başkanlığın’a yapılması üzerinden gelen tepki ve eleştiriler üzerine Mardin Valiliği bünyesinde görev yapan Devir Tasfiye Paylaştırma Komisyonu tarafından manastır ve kiliselerin Diyanet İşleri Başkanlığı’na yapılan tahsisini iptal etti. Fakat Süryani varlıklarının tescili halen Hazinede.

Sorunun çözümü için yasal değişiklik gerekiyor

Mardin Valiliği yetkilileri  yasal mevzuat nedeniyle alınan tahsis kararının ipal edildiğini, tescil kararının iptali için yasal değişiklik gerektiğini, Süryani cemaatine ait yerlerin kullanımının mevcut hali ile devam edeceğini söyledi. Zamanında Kadastro çalışmaları yapılırken, gerekli itirazların yapılmaması nedeniyle böyle bir sorun ile karşılaşıldığını belirten yetkililer, sorunun kesin çözümü için yasal değişikliğin zorunlu olduğunu hatırlattı.

Şabo Boyacı: ” Mülklerin tapu senedi hâlâ Hazinede”

Gazeteci Şabo Boyacı ise kararın Süryani varlıklarına ilişkin hukuksal süreci etkilemeyeceğini söyledi. Boyaco ayrıca ” Mülklerin Diyanete tahsis iptal edildi ama mülkiyet ve tapu senetleri hâlâ Hazinede. Ayrıca bu karar Süryani varlıkları konusunda hukuksal açıdan herhangi bir kolaylık sağlamıyor.” dedi.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/331679760″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.