Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li komutan: “Irak ikinci IŞİD’e engel olmalı”

ABD ordusunun Irak’taki en üst düzey komutanı General Stephen Townsend, IŞİD’in bölgeden temizlenmesiyle sonuçlanan Musul operasyonu sonrası, BBC’ye konuştu.

General Townsend, IŞİD’in kendini yenilemesini engellemek için, Irak’taki Sünni Müslümanlarla iletişim kurulması gerektiğini söyledi. “IŞİD’in ikinci versiyonunun ortaya çıkmasını engellemek istiyorsak, Irak hükümeti çok önemli bir değişiklik yapmaya mecbur olacak” diyen Townsend, hükümetin Sünnilerle uzlaşmak ve onlara Bağdat hükümetinin kendilerini temsil ettiğinin hissettirilmek zorunda olduğunu anlattı.

_96879977_mediaitem96879975

Dokuz ay süren Musul operasyonunun ardından Irak Başbakanı Haydar el-Abadi dün Musul’da IŞİD’e karşı zafer ilan edildiğini duyurmuştu. Musul operasyonunda binlerce sivil hayatını kaybetti, ayrıca 920 binden fazla sivil yerinden edildi.

Uluslararası Af Örgütü: “Musul’da savaş suçu işlenmiş olabilir”

Uluslararası Af Örgütü, tamamlanan Musul operasyonuna ilişkin “Ne Pahasına Olursa Olsun: Batı Musul’da Sivil Felaket” başlıklı bir rapor yayınladı. Raporda IŞİD’in savaş suçu işlediği, ayrıca Irak hükümeti ve ABD destekli koalisyonun da savaş suçu sayılabilecek insan hakkı ihlallerinde bulunduğu belirtildi.

Ekran Resmi 2017-07-12 13.46.15

“Irak ve koalisyon güçleri sivilleri korumak için gerekli önlemleri almakta başarısızlığa uğradı ve bunun yerine onları yoğun nüfusu olan bölgelerde asla kullanılmaması gereken silahların yaylım ateşine maruz bıraktı” ifadelerinin yer aldığı raporda Af Örgütü, geniş alanları etkileyen patlayıcı silahların kullanımının durdurulması ve uluslararası hukuk ihlallerinin şeffaf bir şekilde araştırılarak savaş suçlarına ilişkin şüphelilerin yargılanması için çağrı yaptı.

_96872821_aca2055f-caf5-4a99-8ebc-aedeb93b19b3

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.