Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Srebrenitsa katliamının 22. yıldönümü

Bugün, Srebrenitsa katliamının 22. yıl dönümü. Bosna Savaşı sürerken Temmuz 1995’te Ratko Mladiç. liderliğindeki Sırp Bosnalılar, Srebrenitsa’ya saldırmış ve 8 binden fazla Müslüman Bosnalıyı öldürmüştü. 2007 yılında Uluslararası Adalet Divanı, binlerce Boşnak’ın hayatını kaybettiği ve 20 binden fazla kişinin yerinden edildiği katliamı soykırım olarak tanımıştı.

Srebrenitsa, katliamdan iki yıl önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından güvenli bölge ilan edilmişti. Bölgede, Birleşmiş Milletler bünyesinde Boşnak sivilleri korumak için görev yapan 400 civarı Hollandalı asker, yaklaşan Sırp Boşnak ordusuna karşı hiçbir direniş göstermemişti. Srebrenitsa’ya giren Sırp askerler, Boşnakları toplu bir şekilde infaz etmiş ve toplu mezarlara gömmüştü. Katliamın izlerinin silinmesi için üzerinden buldozerlerle geçilen mezarların bir kısmının yerleri hâlâ bilinmiyor.

Haziran ayında sonuçlanan bir davada Hollanda hükümeti, bölgedeki Hollanda askeri üssüne sığınmak için gelen 300 Boşnak’ın geri çevrilmesi sebebiyle para cezasına çarptırıldı. 2011 yılında yakalanan ve Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Sırp Boşnakların komutanı Mladiç’in yargılanmasında son aşamaya gelindi. Savcılar, soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarından yargılanan komutanın ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.