Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı’nın oğlu Trump Jr., Rusya’nın elinde hassas bilgiler olmasına “bayılmış”

ABD Başkanı Donald Trump’ın oğlu Donald Trump Jr.’ın, Hillary Clinton’a zarar verebilecek bazı bilgilere sahip olduğunu vadeden ve Kremlin’e yakın bir hukukçu olan Natalia Veselnitskaya ile görüştüğünün ortaya çıkmasının aradından hikâye gittikçe büyüyor.

New York Times gazetesi Donald Trump Jr’ın Rus hukukçu Veselnitskaya ile görüştüğünü haber yapmış, ancak görüşmede Clinton’a zarar verecek bir bilgi sağlanıp sağlanmadığına dair net bir bilgi ortaya çıkmamıştı.

Görüşmede, Trump’ın o dönemki kampanya sorumlusu Paul J. Manafort ve damadı Jared Kushner’ın da bulunduğu biliniyor.

Dün ise Donald Trump Jr, bir Rus avukatın Hillary Clinton’ın başkanlık seçim kampanyasına zarar verecek bilgileri vermesi önerisini kabul ettiği konuşmaları da içerdiği görülen bir dizi e-postayı Twitter hesabından paylaştı.

trump mailler

Donald Trump Jr. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şunları dedi:

“Herkese karşı şeffaf olabilmek adına 9 Haziran’daki toplantı ile ilgili Rob Goldstone ile aramdaki eposta yazışmalarını yayınlıyorum. Bana konuyla ilgili Rob’tan ilk eposta 2013’te Moskova’da düzenlenen güzellik yarışmasından bu yana tanıdığım Emin’in bir isteği ile ilgili olarak 3 Haziran 2016’da geldi. Emin ve babası Moskova’da son derece saygıdeğer bir şirkete sahipler. Hillary Clinton ile ilgili bir bir bilgiye sahip olduklarını ifade ettiler ve ben de bunun siyaseten muhalif bir araştırma olduğunu düşündüm.

İlk başta bir telefon görüşmesi yapmak istedim ama bu mümkün olmadı. Bana görüşme yapacağım kadının New York’ta olduğunu buluşup buluşamayacağımı sordular. Ben de görüşmeye karar verdim. Görüştüğüm kişi kendisinin de açıkladığı gibi bir hükümet yetkilisi değil. Ve söylediğimiz gibi görüştüğüm kişi herhangi bir bilgiye sahip değildi ve evlat edinme uygulamaları ve Magnitsky anlaşması hakkında konuşmak istedi. Şunu da belirtmek isterim ki bu görüşme bu Rusya tartışmalarından önce gerçekleşti.

Bugün Rob GoldStone’un basına açıkladığı gibi bu toplantı şimdiye dek duyduğum en saçma şeydi ve bundan çok rahatsız oldum”

Donald Trump Jr, Rusya’nın elinde hassas bilgiler olmasına “bayılmış”

Yazışmalarda, Donald Trump Jr’ın bir Rus avukatla temasını sağladığı iddia edilen halkla ilişkiler uzmanı Rob Goldstone, “Bunlar tabii ki üst düzey ve hassas bilgiler ama Rusya ve Rus hükümetinin Trump’a olan desteğinin bir parçası” diyor. Goldstone ayrıca, Clinton’la ilgili bu bilgilerin “babasına çok faydalı olacağını” söylüyor.

Trump Jr ise 17 dakika sonra “Eğer öyle diyorsan, bayıldım, özellikle yaz sonu gibi” diye yanıt veriyor. İlerleyen yazışmalarda ise, Trump Jr’ın buluşacağı kişinin “Rus hükümetinin avukatı” olduğu ve adının Natalia Veselnitskaya olduğu belirtiliyor.

Trump Jr’ın bu yazışmaları paylaşması, ABD medyasında sızdırılan bilgilerin önüne geçme çabası olarak görülüyor.

Öte yandan, konuyla ilgili yaptığı yazışmaları Twitter hesabından paylaşan Trump Jr. babası Donald Trump’ın söz konusu görüşmeden haberdar olmadığını, kendisine görüşmeden bahsetmediğini belirtti. Amerikan Fox News televizyonuna konuşan Trump Jr. “Çöpe atılmış bir 20 dakikaydı. Anlatmaya değecek bir şey değildi” dedi.

Söz konusu mesajların aynı zamanda Trump’ın damadı Jared Kushner ve o zamanki kampanya sorumlusu Paul J. Manafort’a da iletildiği dikkat çeken bir diğer nokta.

Rus avukat Veselnitskaya: “Clinton hakkında hassas bir bilgiye sahip olmadım”

Rus avukat Natalia Veselnitskaya’dan da konuyla ilgili ilk açıklama geldi. Veselnitskaya yaptığı açıklamada, “Clinton hakkında zarar verici ya da hassas bir bilgi sahibi olmadım. Asla böyle bir niyetim olmadı” ifadelerini kullandı.

Rus avukat toplantının, kendisine telefonda Trump Tower’a gitmesini söyleyen tanımadığı bir kişi tarafından organize edildiğini ve Trump Jr.’ın toplantı sürecinde kendisine yalnızca bir soru sorduğunu dile getirdi.“Bana, Demokratik Ulusal Komiteye sponsorluk için kullanılan fonların uygun olmayan kaynaklardan geldiğini ispatlayacak herhangi mali bir kayıt olup olmadığı soruldu” diyen Rus avukat, Rus hükümeti ile çalışmadığını da sözlerine ekledi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.