Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı El Tani: “Ambargo uygulayan ülkelerin çekileceği projeler Türk şirketleri için fırsat”

Katar ile Körfez ülkeleri arasında gerginlik devam ediyor. Gerginliğin şu an için en hissedilir olduğu alan ekonomi. Körfez ülkelerinin Katar’a uyguladığı ambargo, Katar’ı başka ülkelerle daha güçlü ekonomik ilişkilere girmesini zorunlu kılıyor.

Bugün Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı El Tani Ankara’da ortak bir açıklama yaptılar. Zeybekçi’nin “Bundan sonra Türkiye olarak Katar ile ticari ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz” sözlerine, El Tani “Katar’a Türk iş dünyasını davet ediyoruz. İkili ticaret için deniz ve hava yollarının açık olması konusunu görüşeceğiz. Ambargo uygulayan ülkelerin çekileceği projeler Türk şirketleri için fırsat” ifadeleriyle karşılık verdi. Ayrıca, Katar’ın çok güçlü bir ekonomi olduğunun altını çizen El Tani, 2022’de Katar’da yapılacak olan FIFA Dünya Kupası için bir öteleme olmadığını, Türk şirketlerin çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Katar’ın Türkiye’ye yaptığı UDY’de 2014’den beri önemli artış var

Yıllık bazda Katar’ın Türkiye’ye yaptığı uluslararası doğrudan yatırım miktarına (UDY) baktığımızda 2015 ve 2016’da 350 milyon dolara ulaştığını görüyoruz. Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) raporuna göre Katar, 2016’da Türkiye’ye en çok yatırım yapan 7. ülke oldu. 2017’ye geldiğimizde ise Ocak-Nisan döneminde geçen yılın tamamından yaklaşık %50 daha yüksek bir UDY miktarına ulaştığını görüyoruz. 2002 – 2017/Nisan döneminde Katar Türkiye’ye 2.016 milyon dolar doğrudan yatırım yaptığını ve bu alanda 17. sıradaki ülke oldu.

Ekran Resmi 2017-07-12 12.10.33

Katar ile Türkiye arasında ekonomik ilişki UDY’den ibaret değil. Bugün El Tani’nin yaptığı açıklamada da yer alan Türk müteahhitler bu iki ülkenin bir diğer ekonomik bağı. Türk müteahhitlik şirketleri Katar’da çok büyük ihaleler aldılar. Geçen yıl itibarıyla Türk inşaat sektörü Katar’da yaklaşık 14 milyar dolarlık ihale kazandı. Ayrıca, Türk inşaat şirketleri 2022 Dünya Futbol Kupasına ev sahipliği yapacak olan Katar’ın, şampiyona için harcamayı planladığı 170 milyar dolardan da pay aldılar ve bu payın son kriz ile artması bekleniyor.

Katarlıların Türkiye’ye yaptığı büyük yatırımlar:

  • Commercial Bank of Qatar, 2013 yılında Abank’ın yüzde 71’ini 460 milyon dolara almıştı. 2016 yılı sonunda da 224 milyon dolar daha ödeyerek bankanın tümünün sahibi oldu
  • QNB, Finansbank’ın yüzde 99.81’lik hissesini aldı. Satış için 2.75 milyar Euro ödendi
  • Bir süre önce TMSF’ye geçen Digiturk’ü Katarlı beIN medya grubu satın aldı
  • Banvit hisselerinin yüzde 79,5’i Brezilya ve Katar ortaklığındaki TBQ Foods’a satıldı
  • Boyner’in %30’unu aldılar

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.