Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rakka’da hayatını kaybeden YPG’li İngiliz ve ABD’liler

Geçtiğimiz hafta Rakka’da IŞİD’le yapılan çatışmalarda YPG’ye bağlı bir İngiliz ve iki ABD’li yaşamını yitirdi. 2014 sonbaharından beri IŞİD’e karşı yürütülen savaştan YPG içerisinde dört İngiliz hayatını kaybederken, ölen ABD’li savaşçıların sayısı tam olarak bilinmiyor.

Geçtiğimiz Çarşamba günü IŞİD’in öldürdüğü savaşçıları hakkında YPG açıklama yaptı. YPG’nin açiklamasina göre, 29 yaşındaki Nicholas Warden ve 28 yaşındaki Robert Grodt Rakka’daki çatismalarda ölen ABD vatandaşları.

New Yorklu Warden, Afganistan’da iki kez, Fransiz Yabancı Lejyonu’nda 5 yıl görev almış ve Çad’da Boko Haram’a karşı savaşmış deneyimli bir asker.

warden
(Nicholas Warden (ortada))

YPG’nin hayatını kaybeden savaşçıları hakkında yayınladığı videoya göre, Warden IŞİD’in Kaliforniya, San Bernardino ve Orlando’da gerçekleştirdiği terör saldırılarının akabinde Suriye’de IŞİD’le savaşmaya karar vermiş.

Daha önce Occupy Wall Street (Wall Street’i İşgal Et) hareketinde aktivist olarak bulunan Kaliforniyalı Grodt ise daha önce hiçbir askeri tecrübesi olmayan biri. Grodt’un nasıl ve nerede öldüğü tam olarak bilinmiyor.

grodt
(Robert Grodt’un Occupy Wall Street eylemlerinden bir fotoğrafı)

Warden ve Grodt, Suriye’de YPG tarafinda savaşırken hayatını kaybeden 10’u aşkın ABD vatandaşından biri. Geçen sene, 3 ABD vatandaşı da Menbiç’in IŞİD’den geri alınması sırasında hayatını kaybetmişti.

Geçtiğimiz hafta IŞİD’le çatışırken hayatını kaybeden İngiltere vatandaşı Luke Rutter ise 24 yaşındaydı. Geçtiğimiz Nisan ayında gizlice Suriye’ye giden Rutter, ailesine ise Fransız Yabancı Lejyonu’na katıldığını söylemiş.

rutter
(İngiltere vatandaşı Luke Rutter, YPG üniformasıyla)

YPG yaptığı açıklamada Rutter için “kolektif yaşama aktif olarak katılan şehidimiz” ifadelerini kullandı: “Akademik eğitiminden sonra her gönüllüye sorulan ‘savaşmaya hazır mısın?’ sorusuna kesin bir kararlılıkla ‘Evet’ deyip faşist IŞİD’le savaşmak istediğini söylemişti.”

Luke Rutter; 25 yaşında ölen eski Kraliyet Denizcilik Tugayı üyesi Konstandinos Erik Scurfield, geçtiğimiz sene 22 yaşında Menbiç’te hayatını kaybeden Dean Evans ve ekibi IŞİD tarafından kuşatılınca esir düşmemek için intihar eden Ryan Lock’un ardından Suriye’de hayatını kaybeden dördüncü İngiliz.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.