Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kudüs’te iki İsrail polisi ve saldırgan olduğu ileri sürülen üç Filistinli öldürüldü

Kudüs’te Mescid-i Aksa yakınlarında polise ateş açılması sonucu 2 İsrail polisi hayatını kaybetti. Saldırganlar olduğu ileri sürülen üç Filistinli polis tarafından öldürüldü.
15israel-2-master768

Kudüs’te bugün sabah saatlerinde İsrail polislerine üç saldırgan tarafından ateş açıldı. İki İsrail polisi hayatını kaybetti, bir polis yaralandı. Saldırganlar polise ateş açtıktan sonra Mescid-i Aksa ve Kubbet-üs Sahra’yı kapsayan, Harem-üş Şerif veya Tapınak Tepesi isimleriyle anılan bölgeye kaçtı. Yapılan operasyonda saldırgan olduğu ileri sürülen üç kişi polis tarafından öldürüldü.

İsrail güvenlik güçleri tarafından kimlikleri tespit edilen kişilerin, İsrail’deki Arap kenti Umm-al Fahm’lı Filistinliler oldukları belirtildi.
DEq-cyBXkAAGxVP

Mescid-i Aksa’da Cuma namazına izin verilmedi

Saldırıdan hemen sonra bölge boşaltılarak kapatıldı ve bugün Mescid-i Aksa’da Cuma namazı kılınmasına izin verilmeyeceği duyuruldu. Her Cuma binlerce kişinin katıldığı camideki Cuma namazı, 17 yıl sonra ilk kez iptal edildi. İsraillilerin ziyaret etmesine izin verilen fakat dua etmelerinin yasak olduğu bölgeyle ilgili, İsrail’in aşırı sağ partisinden, bölgenin ibadet etmek isteyen Müslümanlara tamamen kapatılmasına ve Yahudilerin her yerde ibadet etmesine yönelik çağrı yapıldı. İsrail Başbakanı Netanyahu bu çağrıları reddederek şöyle dedi: “Tapınak Tepesi bugün güvenlik gerekçesiyle kapatıldı. Bölgede daha fazla silah olup olmadığı araştırılacak. Bölgeyle ilgili statüko devam edecek.”
_96928599_fde40d27-9bbb-4943-913c-29b412e13f49

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde saldırıyı kınadı. Filistin’in resmi haber ajansı Wafa’nın açıklamasına göre, Abbas bölgenin dini ve tarihi statüsünün değiştirilmesine yönelik girişimlerle ilgili Netanyahu’yu uyardı. Bir değişiklik yapılmayacağını tekrarlayan Netanyahu ise tarafları serinkanlı olmaya çağırdı. Kudüs’ün Baş Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin, Filistinli haber ajanslarına Mescid-i Aksa’ya ulaşmak ve orada namaz kılmak istediklerini anlattı ve bölgenin kapatılmasının haklarına saldırı olduğunu söyledi. Namaz kılmak için toplanan ve bölgeye girişlerinin engellenmesini protesto eden kalabalığa kapı açılmadı.

“Kırmızı çizgiler aşıldı”

Saldırıya ilişkin konuşan İsrail’in kamu güvenliğinden sorumlu bakanı Gilad Erdan, “Bugünkü terör saldırısı, bütün kırmızı çizgilerin aşıldığı ciddi ve vahim bir olaydır. Bu saldırı bizi Tapınak Tepesi ve çevresinin güvenliği konusunu yeniden gözden geçirmeye mecbur bıraktı” dedi.
DEsM9OgXoAEJ2pv

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.