Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD üyelerinin Musul’daki aileleri misillemeden korkuyor

IŞİD’in Irak’taki hakimiyeti sona ererken, militanların geride bıraktığı ailelerinin ne olacağı büyük bir soru işareti. IŞİD saflarında savaşırken ölen militanların eşleri ve çocukları, onların yaptıklarının bedelini ödemeye mecbur halde bekliyor. Aileler şimdilik, IŞİD’in elinden yeni alınmış olan Musul’un güneyindeki bir kamp alanında yaşıyor.

Yerlerinden edilen sivillerin hayatlarını yeniden kurmak için geri dönmeye başladığı Musul’da üç yıl boyunca IŞİD’in şiddetine maruz kalmış olanlar, aralarında militanların ailelerine yer olmadığını söylüyor. IŞİD’den alınan yerlerde militanların ailelerini tehdit eden bildiriler dolaşıyor. Bazı ailelerin evlerine el bombaları atılıyor.

Ekran Resmi 2017-07-17 15.51.22

Geçen hafta kadınlar ve çocuklardan oluşan 21 kişilik ailesiyle Beyrut’a kaçan 62 yaşındaki Ümmü Hamudi, “Bütün erkekler öldü” diyor. Ümmü Hamudi’nin kocası, Musul’daki eski şehir bölgesi için savaşırken yaralanmış. Onu savaş alanından çıkarmak istemişler fakat durumu çok ağır olduğu için bırakıp ölüme terk etmişler. Ümmü Hamudi’nin kızı ise, babası onu bir IŞİD’li militanla evlendirdiğinde 14 yaşındaymış. Kocası, ilk bebeğini beklediği sırada ölmüş.

“İzole edersek IŞİD olacaklar”

Musul’da kampın olduğu Bartella bölgesinin başındaki Ali İskender “intikam bir çözüm değil” diyor, “Bu aileler rehabilite edilmeli.”

Musul’daki yerel yöneticiler, militan ailelerinin ideolojik rehabilitasyon için kamplarda tutulmasına karar verdi. Ancak hak savunucuları bu toplu cezalandırmanın bölgede barış umuduna zarar verdiğini düşünüyor. Kampı ziyaret eden bölge yöneticilerinden birine göre bu insanların birer IŞİD’liye dönüşme olasılıkları var: “Onları izole edersek, sonra nasıl geri getireceğiz?”

“Artık hepimiz kaybolduk”

32 yaşındaki Ümmü Suheyb, kocasından en son iki ay önce haber almış. “Kesin öldü” derken yüzünde hiçbir ifade yok. Kocası IŞİD’e katıldığında onu terk etmekle tehdit etmiş fakat dört çocuğu yüzünden bunu yapamamış. Çok dindar bir Müslüman olan ve modern halifelik fikrinin cazibesine kapılan kocası, kararından vazgeçtiğinde artık çok geç olmuş. “Kendi hayatını da bizimkini de boşa harcadı. Artık hepimiz kaybolduk” diyor Ümmü Suheyb.

Ekran Resmi 2017-07-17 15.51.32

Musul’daki kadınlar, IŞİD’e katılmak isteyen kocalarına engel olamadıklarını anlatıyor. İki erkek kardeşi IŞİD’e katılan 50 yaşındaki Fatima Şihab Ahmed, “Onlara sözümü geçiremedim” diyor. Kardeşlerinden birinin, hala IŞİD’in kontrolünde bulunan Tel Afer’de hayatta olduğunu düşünüyor. Aslında Fatima Şihab Ahmed’in kendisi de bir şüpheli. Komşusunun oğlu onu, dışarıdaki kıyafet kurallarına uymayan kadınları cezalandıran IŞİD’in ahlak polisi için çalışmakla suçlamış, fakat Fatima bunu reddediyor.

Yakın erkek akrabalarının IŞİD’e katıldığını anlatan ve kocasını aramak için kamptan ayrılmak isteyen Ümmü Yusuf ise, “Bize ‘Hepiniz IŞİD’lisiniz’ diyorlar ama değiliz” diyor, “Öyle olsak bile kadın ve çocukları ne yapacaklar? Herkes kendinden sorumludur.”

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.