Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kült zombi yapımı ‘Of The Dead’ filmlerinin yönetmeni George Romero hayatını kaybetti

Kült korku filmi yönetmeni ve yapımcısı George Romero 77 yaşında akciğer kanserinden hayatını kaybetti. Romero özellikle Night of the Living Dead ve Dawn of the Dead filmleriyle tanınıyordu.
George Romero 1940 yılında ABD’de doğdu. Sinema dünyasında 1959 yılında sette çalışmaya başlayarak giren Romero’nun yönetmenlik hayatı 1962 yılında çektiği “Expostulations” isimli kısa filmle başladı ve bundan 6 yıl sonra, ilk bağımsız filmi olan Night of the Living Dead isimli filmi çekti.
O güne kadar pek popüler olmayan zombi filmlerini ve karakterleri, ’68 yılında küçük bir ekip ve düşük bir bütçeyle çektiği Night of the Living Dead filmiyle tekrar tasarlayan Romero, gerçek anlamıyla modern zombilerin yaratıcısı olarak kabul ediliyor. Ayrıca Night of the Living Dead filmini önemli yapan detaylardan biri de ilk defa siyahi bir aktöre başrol verilmesi.
Ayrıca 2009 yılında çekilen Amerikan korku sinemasıyla ilgili bir belgeselde Night of the Living Dead’le ilgili Romero şunları söylüyor: “Bence bu film tamamen devrimle ilgiliydi. Biz ’60’ların çocuklarıydık ve ’60’lardaki devrimin gerçekleşmemesinden dolayı kızgındık sanırım. Son tahlilde ‘sevgi’ ve ‘barış’ hiçbir şeyi çözmediği gibi, her şey daha da kötü görünüyordu. Ve dedim ki, gerçekten dünyayı anlatan ve insanların görmezden gelemeyeceği ne var? Ölüm denen şey varlığını sürdürüyordu sonuçta. Ve bir şey daha vardı: Yaşayan insanlardan beslenmekten vazgeçmiyordu.”
Romero ayrıca 2014’te verdiği bir röportajda, “Zombiler toplumun sorunlarını irdelemek için en iyi potansiyele sahip” demişti. Ve 110 bin dolara çekimlerini gerçekleştirdiği Yaşayan Ölülerin Gecesi filmi dünya çapında 30 milyon dolar gibi kazanç sağladı. Bu filmden 10 yıl sonra Romero, en iyi korku filmlerinden biri kabul edilen Dawn of the Dead filmini çekecekti. Romero hayatının geri kalanı boyunca da hem kendi yazdığı hem de korku yazarlarının eserlerinden uyarladığı senaryoları beyaz perdeye aktarmaya devam etti. Korku yazarı Paul Tremblay, “Romero’nun modern korku kültürüne yaptığı katkı ölçülemez” derken, onunla beraber de çalışmış olan Stephen King twitter hesabından “Dünyaya bir daha senin gibi kimse gelemez” yazdı.
Ailesinin yaptığı açıklamaya göre, bir süredir akciğer kanseriyle mücadele eden Romero, eşi ve kızının yanında uyurken ve 1952 yapımı The Quiet Man filminin kaydını dinlerken hayatını kaybetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.