Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Büyükada’da gözaltına alınan 10 insan hakları savunucusundan 6’sı tutuklandı

İstanbul Büyükada’da bir otelde insan hakları savunuculuğu üzerine toplantı yaparken 5 Temmuz günü sabah saatlerinde gözaltına alınan 10 kişiden altısı tutuklandı. Tutuklanan aktivistler: Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, İsveç vatandaşı insan hakları savunuculuğu eğitmeni Ali Gharavi, Yurttaşlık Derneği’nden (eski adıyla Helsinki Yurttaşlar Derneği) Özlem Dalkıran, Alman vatandaşı danışman Peter Steudtner, İnsan Hakları Gündemi Derneği üyeleri Veli Acu ile Günal Kurşun.
Öte yandan Yurttaşlık Derneği’nden Nalan Erkem, Mazlum-Der’den yakın zamanda ayrılanların başlattığı HAK İnisiyatifi’nden Şeyhmus Özbekli, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden Nejat Taştan ve Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
“Silahlı terör örgütü üyeliği” ile suçlanan insan hakları savunucuları Pazartesi günü, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ndeki sorgularının ardından Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edildi. Gece geç saatlerde 10 kişiden 6’sı tutuklanıp cezaevine yollandı.

Türkiye için sınav

Londra merkezli insan hakları kuruluşu Amnesty International’dan (Uluslararası Af Örgütü’nden) Andrew Gardner “Bu Türkiye’deki hukuk için bir sınavdır” dedi ve şöyle devam etti: “Toplantının amacı, zor şartlar altında insan hakları savunuculuğu yapmak. Bugün mahkemeye çıkıyor oluşumuz Türkiye’deki şartların da zor olduğunu gösteriyor.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, insan hakları savunucularının “15 Temmuz’daki darbe girişiminin devamını getirmek” için toplantı yaptıklarını söylemişti.
Erdoğan kendisi belediye başkanıyken hapse atıldığında Af Örgütü’nün serbest bırakılması için kampanya yaptığı hatırlatılınca şöyle konuşmuştu: “İnsan hakları savunucusu dediklerinin, benimle ilgili yapmış oldukları açıklamanın neticesi ne oldu? Neticesi benim 4 ay 10 gün hapiste yatmış olmamdı. Yaptığım sadece bir şiiri okumaktı. Söyledikleriniz Büyükada’da niye toplanmıştı. Onlar adeta 15 Temmuz’un devamı niteliğinde bir toplantı için bir araya gelmişlerdir. Gelen istihbarat üzerine gözaltına alınmışlardır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.