Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

G20’de Trump ile Putin’in bir saatlik ikinci esrarengiz görüşmesi

ABD Başkanı Donald Trump’ın Almanya’nın Hamburg kentinde yapılan G20 Zirvesi’nde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le ikinci bir görüşme daha yaptığı ve söz konusu görüşmenin gizli tutulduğu öne sürüldü, iddiaları Beyaz Saray doğruladı.

ABD basınında, Trump ve Putin’in G20 Zirvesi sırasında bir saat süren ve gizli tutulan, ikinci bir toplantı yaptıkları yönünde haberler yer almıştı. Bu haberlere göre, resmi görüşmeden saatler sonra, sadece Rus bir çevirmenin katıldığı, bir saat süren ayrı bir görüşmenin yapıldığı iddia edilmiş ancak görüşmenin ayrıntıları herhangi bir netlik kazanmamıştı.

Söz konusu iddialara Donald Trump dün yanıt verdi.

Twitter’dan yaptığı açıklamada Trump, “Putin’le gizli yemek gerçekleştiği yönündeki sahte haberler mide bulandırıcı. Almanya Başbakanı tüm G20 liderleri ve eşlerini davet etmişti. Basın bunu biliyordu” dedi.

Ancak dün söz konusu iddialara dair resmi açıklama geldi. Beyaz Saray, dün yaptığı açıklamada, Zirve’de liderlerin daha önce açıklanmayan ikinci bir temasları da olduğunu kabul etti.

Beyaz Saray: “Görüşme, liderlerin özel yemeği sırasında gerçekleşti”

Öte yandan, Beyaz Saray yetkilileri bu görüşmenin “ikinci bir toplantı” değil “kısa bir sohbet” olarak tanımlanması gerektiğine de dikkat çekti. Görüşmenin, G20 Zirvesi’nde liderlerin özel yemeği sırasında gerçekleştiği de öğrenilen bir diğer ayrıntı.

Daha önce iddia edildiği gibi, açıklama yapan Beyaz Saray yetkilisi, ABD’li çevirmenin Rusça bilmemesi nedeniyle görüşmede sadece Rus çevirmenin bulunduğunu da doğruladı.

Ancak bu gizli görüşmede neler konuşulduğu hâlâ bilinmiyor. Trump, daha önce Reuters haber ajansına verdiği mülkatta, birinci ve gizli tutulmayan görüşmede, Rusya’nın 2016 ABD Seçimleri’ne müdahale edip etmediğinin konuşulduğunu söylemişti. Rusya’nın müdahalesine ilişkin soruşturma sürerken böyle bir “gizli görüşmenin” yapılması ve sonradan ifşa olması Zirve’de konuşulanlara ilişkin kuşkuları arttırmış oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.