Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Musul’da yakalandı: 16 yaşında, IŞİD’li, Alman ve bir çocuk annesi

IŞİD’in elinden alınan Musul’da yıkıntıların arasında, kucağında bebeğiyle 16 yaşında Alman bir kız bulundu.

Geçtiğimiz haftasonu Irak güçlerine teslim olan kızın kimliği tespit edilememiş olsa da, adı medyada Linda Wenzel olarak yer buldu. Teslim olmasından hemen sonra, iyi beslenememiş bebeği alınıp ordu kliniğine götürüldü. Tetkiklerden sonra Linda ve bebeği Bağdat’a gönderildi.

İngiliz The Sunday Times gazetesine konuşan Irak Özel Harekat Birliği yetkililerinden biri, “Onun bebeği mi bilmiyorum. Fakat bebeği yanından ayırmıyor” dedi. 16 yaşındaki genç kızın bebeği emzirdiğini de sözlerine ekleyen yetkili, bunun da bebeğin ona ait olduğu yönünde bir delil olduğunu dile getirdi.

16 yaşındaki Linda’nın bir seneyi aşkın bir süre önce Almanya’dan kaçtığı düşünülüyor.

linda 2
(Linda Weznel, Irak askerleri ile birlikte)

Genç kızın pişman gözükmediğini ve Iraklı askerlerle işbirliğine yanaşmadığını söyleyen Iraklı yetkili, Linda hakkında şöyle diyor: “IŞİD’e katıldığı için pişmanlık duyduğunu düşünmüyorum. Öfkeli gözüküyor ve ona sağladığımız hiçbir yardımı kabul etmiyor.”

Irak güçleri Musul’da ilerlerken, IŞİD, kendi militanlarını Irak askerlerinin onları öldüreceği ve işkence edeceği yönünde uyarıyordu. Linda’nın da başta Iraklı askerlerden korktuğunu söyleyen yetkili, “Çok genç, IŞİD onun da beynini yıkamış” diyor.

The Times gazetesinin haberine göre, Musul’un kurtarılmasından sonra sürdürülen arama-kurtarma faaliyetleri kapsamında bir tünelde bulunan 20 yabancı gözaltına alınmıştı. Yabancılar arasında 5 Alman, 3 Rus, 3 Türk, 2 Kanadalı ve 4 çocuklu bir Fransız kadının bulunuyor. 16 yaşındaki Linda Wenzel adlı Alman kız da bulunan yabancılardan biri.

Öte yandan, Linda’nın Irak güçlerine uzun namlulu silahlarla ateş eden, keskin nişancı IŞİD militanı kadınlardan biri olduğu düşünülüyor. Irak Özel Harekat Birliği’nden bazı askerlerin bildirdiğine göre Linda’nın ele geçilmesinden sonra sniper ateşi kesilmiş.

Benzer yaşlardaki kayıp bir Ezidi kızın Irak kimliğini taşıyan Linda, gerçek kimliğini ifşa etmese de anadilinin Almanca olması, iyi derecede İngilizce bilmesi ve baskın bir Alman aksanıyla kırık bir Arapça konuşması gerçek kimliğine dair veriler sunmuş.

Linda şu an bir Irak hapishanesinde tutuluyor ve sorgusu tamamlanana kadar burada kalacak. Soruşturma işlemlerinin tamamlanması sonrasında Almanya’ya iade edilmesi bekleniyor.

Linda’nın Almanya’nın Pulsnitz kentinden geçtiğimiz yılın Temmuz başında Türkiye’ye geldiği, burada IŞİD üyeleriyle tanıştığı ve ardından onlarla birlikte Suriye’ye geçtiği ve Suriye’li bir IŞİD savaşçısı ile evlendiği ifade ediliyor. Linda’nın evlendiği IŞİD militanı da bir hava saldırısında öldürülmüş.

Linda ve bebeğinin ele geçirilmesinin yanı sıra, geçtiğimiz hafta Irak güçlerine bağlı saha hastanesine iki Asyalı bebeğin geldiği de bildirildi. IŞİD militanlarının çocukları olduğu düşünülen yaklaşık bir yaşlarındaki iki bebeğin bir Japon diğer ise Çinli.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.