Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’den sert cevap: “Erdoğan, İsrail’e öğüt verebilecek son kişi”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Salı günkü AKP grup toplantısında yaptığı açıklamalar üzerine İsrail’den sert tepki geldi. İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter üzerinden paylaştığı açıklamada “Erdoğan’ın kendi ülkesindeki problemlerle ilgilenmesinin daha doğru olacağı”  belirtildi. Açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Erdoğan’ın bugün parti üyelerine yaptığı konuşma saçma ve asılsızdır. Kendi ülkesinin problemleriyle ilgilenmesi daha doğru olur. Osmanlı İmparatorluğu günleri geride kalmıştır. Kudüs, hem geçmişte hem şu an hem de gelecekte Yahudilerin başkenti olmuştur ve olacaktır. Kudüs’teki hükümet; güvenlik, özgürlük, ibadet özgürlüğü ve azınlık hakları konusunda geçmişe göre daha fazla saygılıdır. Cam saraylarda yaşayanlar başkalarına taş atmamalıdır.”

israil

Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada ise “Erdoğan’ın Kıbrıs’taki halka ve Kürtlere vereceği cevabın ilginç olduğu” belirtilirken, Erdoğan’ın “İsrail’e öğüt verebilecek son kişi” olduğu söylendi.

İsrail’in bu açıklamalarına Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamayla cevap verildi. Bakanlığın internet sitesinde yayımlanan açıklama ise şöyle:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın Harem-i Şerif’teki son gelişmeler hakkında ifade ettikleri hususlara ilişkin olarak İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü tarafından yapılan haddini bilmez açıklamayı kınıyoruz.

Osmanlı döneminde Filistin’de farklı dinlere ve mezheplere mensup cemaatler yüzyıllarca barış içinde birlikte yaşamış ve ibadetlerini özgürce yerine getirmiştir. Bu bağlamda, Osmanlı döneminde sergilenen benzersiz hoşgörüyü en iyi Musevilerin bilmesi ve takdir etmesi beklenir.

Bugün de Türkiye Cumhuriyeti’nde Musevilerin inanç ve ibadet özgürlükleri devletimizin güvencesi altındadır.

Tüm Müslümanlar için en kutsal üçüncü mekân olan Harem-i Şerif bütün İslam Âleminin en öncelikli konularının başında yer almaktadır.

Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze’de süregiden İsrail işgali 50. yılını doldurmuşken Doğu Kudüs’ün işgal altında olduğu gerçeğini örtbas etmeye çalışmanın bölgede barış ve istikrarın sağlanmasına ve Filistin-İsrail ihtilafının çözülmesine faydası olmayacağı açıktır.

İsrail’e düşen sorumluluk, bir an önce aklıselimi hâkim kılıp, Harem-i Şerif’te statükoya dönmek ve ibadet özgürlüğünün önündeki engelleri tümüyle kaldırmaktır.”

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Salı günü gerçekleştirilen AKP grup toplantısında şunları demişti:

“Müslümanların Mekke’deki Mescid-i Haram ve Medine’deki Mescid-i Nebevi’den sonraki üçüncü kutsal mabedi, Kudüs’teki Mescid-i Aksa’dır. Bizim ecdadımız 400 yıl boyunca Mescid-i Aksa’ya hizmet etmişlerdir. Başkenti Tel Aviv olan İsrail devleti bizim de tanıdığımız, diplomatik ilişki içinde olduğumuz bir devlettir, ancak İsrail’in meşruiyeti Filistinlilerin haklarına gösterdiği saygı ölçüsünde anlamlıdır. Araplar bizi arkadan vurdu yalanını artık bir kenara bırakmanın zamanı gelmiştir. Kudüs ilk haçlı seferlerinden beri uğrunda oluk oluk kan akıttığımız bir beldedir. Osmanlı’nın elinden çıkan Kudüs’ün sıkıntılı günleri İsrail’in kurulmasıyla kabusa dönmüştür. İsrail’in Mescid-i Aksa’da işi fiili işgale götürmesi bardağın taşmasının işaretidir.”

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.