Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Libya’da barış için önemli adım: İki lider ateşkes ve seçim konusunda uzlaştı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un girişimiyle Libya’daki iç savaşı ve hükümetsizliği çözmek için dün yapılan görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkıt. BM destekli Trablus hükümetinin başındaki Fayiz el-Sarrac ile ülkenin doğusunu kontrol altında tutan Libya Ulusal Ordusu lideri emekli general Halife Haftar arasında varılan mutabakat sonucunda herhangi bir anlaşma imzalanmasa da ortak bir açıklama yapıldı. Ortak açıklamanın iki önemli maddesi; ateşkes ve 2018 ilkbaharında seçim yapılması.

İki lider geçtiğimiz Mayıs ayında Abu Dabi’de yapılan ve başarıya ulaşmadan kesilen görüşmelerden beri ilk defa görüştü. Paris yakınlarındaki La Celle-Saint-Cloud kentinde yapılan görüşmelere Libyalı liderle Sarrac ve Haftar’ın yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve BM Libya Özel Temsilcisi Hasan Salamé de katıldı.

Ortak açıklama sonrasında basın mensuplarının karşısına geçen Macron, “Bu [Libya’daki] ulusal uzlaşı için önemli bir adım. Bu iki lider meşru ve toplumu biraraya getirip kaosu sona erdirecek güce sahip. Varılan mutabakat, tehditler ve insan trafiği karşısında Libya topraklarının güvenliği ve savunması adına son derece önemli” dedi.

Öte yandan, resmi bir anlaşmanın imzalanmaması ve önümüzdeki ilkbaharda seçimlerin yapılmasını sağlayacak hiçbir kurum ve mekanizmanın olmayışı barış yolundaki şüpheleri arttırıyor. Yine de üç yılı aşkın bir süredir savaşan bu iki önemli liderin uzlaşması Libya barışı için önemli bir adım olarak yorumlanıyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.