Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin yaptırımlarına Rusya’dan diplomatik misilleme

ABD’de Kongre’nin geçtiğimiz hafta Rusya’ya yönelik yeni yaptırımları kabul etmesinin ardından Rusya’dan misilleme geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uygulamaya konulan yeni yaptırımlara cevaben, ABD’nin Rusya’daki diplomatik misyonlarında görev yapanların sayısının 1 Eylül tarihine kadar 755 kişi azaltılacağını açıkladı.

İlk olarak Cuma günü açıklanan kararın ayrıntıları Putin tarafından dile getirildi. Putin, “ABD’nin büyükelçiliğinde ve konsolosluklarında binden fazla kişi çalışıyor. Bunların 755’si Rusya’daki faaliyetlerini durdurmak zorunda” dedi.

Putin, yaptığı açıklamada, ABD’yi, “yaptırımları kullanarak jeopolitik ve ekonomik avantaj elde etmekle” suçlayarak, “Yeni olası yaptırımlara karşı cevabımızı, Washington’un değerlendirdiği tasarının son haline göre vereceğiz. Yaptırımlara karşı sabırlı davranıyoruz, ancak bu kabalığa karşı cevap vermek zorunda kalacağımız zaman yaklaşıyor” dedi.

Karara göre, 1 Eylül’den ABD’nin Rusya’daki diplomatik temsilciliklerinde çalışan toplam kişi sayısı 455’e inmiş olacak. Bu sayı, Rusya’nın ABD’deki diplomatik temsilciliklerinde çalışan kişi sayısına denk geliyor.

Bu karar, Moskova büyükelçiliğinin yanı sıra Ekaterinburg, Vladivostok and St Petersburg konsolosluklarını da kapsıyor. Rusya ayrıca, ABD’li diplomatların tatillerini geçirdiği yazlık evler ile bir de deponun aralarında bulunduğu bir dizi gayrimenkule el koyma kararı aldı.

Rusya, diplomatik temsilciliklerdeki çalışanların sayısının azaltılması ve bazı gayrimenkullere el konulması kararını, geçtiğimiz hafta ABD Kongresi’nin Kuzey Kore ve İran’ın yanı sıra Rusya’ya yönelik yeni bir dizi yaptırımı onaylamasının ardından aldı. ABD’nin söz konusu yaptırımları, Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmesine ve son olarak da ABD seçimlerine müdahale ettiği yönündeki iddialar üzerine yürürlüğe sokulmuştu.

Beyaz Saray’ın itirazlarına rağmen Kongre’nin açık farkla kabul ettiği yeni yaptırımlara misilleme olarak Moskova’nın aldığı karar, modern tarihte bir ilk.

ABD Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Rusya’nın aldığı önlemlerin olası etkilerinin incelendiğini ve buna ne tür karşılıklar verilebileceğinin değerlendirildiğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.