Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yolsuzluk iddiası sonucu istifa etmek zorunda kalan Pakistan Başbakanı, kardeşini halefi olarak gösterdi

Pakistan Yüksek Mahkemesi, Başbakan Navaz Şerif ve ailesinin servetiyle ilgili yürütülen yolsuzluk soruşturması sonucunda Şerif’in görevden alınması yönünde karar vermişti. Karar sonrası istifa eden Başbakan Navaz Şerif, kardeşi Şahbaz Şerif’i halefi olarak gösterdi. Şu anda Pencap vilayetinin başbakanlığını yürüten Şahbaz Şerif’in, Pakistan’da iktidarın sahibi olan Pakistan Müslüman Birliği – Navaz Partisi’nin başına geçmesi bekleniyor.

_97109150_a1ae30bb-8544-44f0-aa4c-bbdcde4624d2

Şahid Hakan Abbasi’nin geçici başbakan olacağı öngörülüyor

Navaz Şerif yaptığı konuşmada şöyle dedi: “Şahbaz Şerif’in benden sonra yerime geçmesini destekliyorum ancak seçimlere hazırlanması uzun sürecektir. Bu nedenle Şahid Hakan Abbasi’yi aday olarak gösteriyorum”.

İktidar partisinin güçlü bir çoğunluğa sahip olduğu parlamento, yarın geçici başbakanı seçmek üzere toplanacak. Şahbaz Şerif başbakanlık görevi için hazır olana kadar, Pakistan Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanı olarak görev yapan Şahid Hakan Abbasi’nin geçici olarak başbakanlığa getirileceği öngörülüyor.

Muhalefet kutlama yapıyor

Mahkemenin kararı ve Navaz Şerif’in istifası Pakistan’da muhalefet tarafından coşkuyla karşılandı. Pazar günü kutlama yapmak için Islamabad’da toplanan binlerce kişilik kalabalığa seslenen Pakistan Tahrik-i İnsaf Partisi (PTI) lideri İmran Han, “Bu kararı için yargıya minnettarız, bize yeni bir umut verdiler” dedi. Muhalif partiler yargı kararını desteklediklerini duyururken, iktidardaki Pakistan Müslüman Birliği – Navaz Partisi kararı haksız bulduklarını fakat uygulayacaklarını söyledi.

2228

Muhalif lider İmran Han, Navaz Şerif’le ilgili yolsuzluk iddialarının Yüksek Mahkeme tarafından araştırılması için başvuruda bulunmuş ve protestolar düzenlemişti.

Yolsuzluk iddiaları Panama Belgeleri’yle ortaya çıkmıştı

Navaz Şerif’le ilgili soruşturma süreci, 2016 yılında sızdırılan Panama Belgeleri ile başlamıştı. Belgelerde, Navaz Şerif’in çocukları offshore şirketlerle ilişkilendiriliyordu. Konuyu araştırması için görevlendirilen komisyonun raporu sonucu mahkeme, Başbakan Navaz Şerif ve hükümet üyelerinin güvenilir olmadıklarına ve bu yüzden azledilmeleri gerektiğine hükmetti. Soruşturmayla Maliye Bakanı İshal Dar da görevden alındı.39774098_303

Mahkeme Navaz Şerif, Şerif’in kızı ile damadı, Maliye Bakanı İshak Dar ve başka bazı isimler hakkında cezai soruşturma açılmasını istedi. Suçlanan kişilerim yolsuzluk yapıp yapmadığı, daha sonra yürütülecek soruşturmayla kesinlik kazanacak.

Darbe iddiaları

Navaz Şerif yanlıları, Pakistan Yüksek Mahkemesi’nin bu kararıyla ordunun isteklerini yerine getirdiği ve muhalif lider İmran Han’ın bu amaçla kullandığı iddialarını ortaya attı. Navaz Şerif ilk başbakanlığını 1990-1993 döneminde yapmış, ikinci kez başbakanlık görevine geldikten sonra 1999 yılında Genelkurmay Başkanı Pervez Müşerref darbesiyle görevden alınmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.