Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

15 Temmuz’un kritik davası başladı

15 Temmuz Darbe girişiminin en kritik yerlerinden biri olan Akıncı Üssü’nde yaşananları konu alan dava bugün başladı. Davada 486 sanık bulunuyor. Kemal Batmaz, Akın Öztürk ve Mehmet Dişli’nin de aralarında bulunduğu 41 kişi salona tek sıra halinde alındı. Salonun girişinde protestolar yaşanırken, AKP ve CHP müdahillik talebinde bulundu.

Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü’ndeki eylemlere ilişkin 461’i tutuklu 486 sanığın yargılanmasına bugün başlandı. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsündeki duruşma salonunda görülecek duruşmaya sanıklar yoğun güvelik önlemleri altında getirildi. Bu kapsamda darbe girişimini yönettikleri belirtilenlerin de aralarında olduğu 41 sanık, duruşmanın yapılacağı salona, hakim ve savcıların da giriş yaptığı kapıdan alındı. Diğer tutuklu sanıklar ise duruşma salonuna binanın arka tarafından götürüldü.

Protestolar ve yoğun güvenlik

Sanıklar duruşma salonuna getirildiği sırada, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumu Yerleşkesi’nde toplanan mağdur aileleri, ‘İdam isteriz’ sloganları attı. Bazı kişiler, güvenlik çemberini aşarak, sanıkların getirildiği bölüme geçmek istedi. Polis ekipleri engel olmak isterken, bu sırada arbede yaşandı. Protestoculardan bir bölümü de yanlarında getirdikleri turuncu tulumları sallayarak, sanıklara tek tip elbise istedi.

güvenlik

protesto

Bir numaralı sanık Fethullah Gülen

“FETÖ” lideri Fethullah Gülen’in bir numaralı, darbe girişiminin firari kilit ismi Adil Öksüz’ün iki numaralı, sivil imamlardan Kemal Batmaz’ın da üç numaralı sanık olarak yer aldığı davada tüm sanıklar, göstericilerin önünden geçirilerek getirildi. Örgütün sivil imamlarından olduğu belirtilen Kemal Batmaz, eski Orgeneral Akın Öztürk, eski Tuğgeneral Kubilay Selçuk ve eski Tümgeneral Mehmet Dişli ön sıralarda oturdu.

AKP ve CHP milletvekilleri müşteki olarak duruşmaları takip ediyor

Duruşmaları AKP’nin yanı sıra CHP’den de milletvekilleri müşteki olarak takip ediyor. Sanıklar ‘anayasayı ihlal,’ ‘cumhurbaşkanına suikast,’ ‘yasama organını ortadan kaldırmaya teşebbüs,’ ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs,’ ‘silahlı terör örgütü yönetmek,’ ‘askeri komutanlıkların gaspı,’ ‘kasten öldürme,’ ‘kasten öldürmeye teşebbüs,’ ‘mala zarar verme,’ ‘kamu malına zarar verme,’ ‘genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması,’ ‘ibadethanelere zarar verme’ ve ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ ile suçlanıyor.

Aralarında Adil Öksüz’ün de bulunduğu 45 kişi hakkında 303’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

Duruşmalar 29 Ağustos’a kadar sürecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.