Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mehmet Görmez’i görevinden ayrılmaya götüren süreç

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez dün dilekçe yazarak görevinden ayrıldı, bugün de bir veda konuşması gerçekleştirdi. Görmez konuşmada emeği olan herkesten helallik istedi ve ‘Diyanet teşkilatı bir daha sapkın hiçbir dini yapı konusunda gecikmiş olmanın mahcubiyetini yaşamamalıdır’ dedi. Dilekçe Başbakanlık tarafından kabul edilirken, Görmez’in yerine Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş’in vekalet etmesi kararlaştırıldı.

Mehmet Görmez, Başbakan Yardımcılığına gönderdiği dilekçede Diyanet İşleri Başkanlığı görevini uygun tarzda ifa etmenin gayreti içinde olduğunu vurguladı ve “Bundan sonraki süreçte ilmi hayata dönerek bu alanda milletimize, dinimize ve İslam âlemine hizmet etmenin daha isabetli olacağını düşündüğümden görevden affımı ve emekliliğe sevk edilmemi takdir ve tensiplerinize saygılarımla arz ederim” açıklamasını yaptı.

Görmez bugün veda konuşması gerçekleştirdi ve “Bugün, yedi yıldır yürüttüğüm vazifeyi gönül huzuruyla bırakmanın bahtiyarlığını yaşıyorum.Göreve başladığım günden itibaren bu büyük teşkilatla birlikte bu kutlu yolda azimle yürümeye ve bu istikamette çalışmaya gayret ettim.Sizlerden haklarınızı helal etmenizi istirham ediyorum. Varsa benden yana tüm haklarım helal olsun” dedi.

https://youtu.be/xe9dhL710OA?t=13s

Görme hedefte: Mercedes, Kutlu Doğum, mektup

Nisan 2017’de Kutlu Doğum Haftası kutlamalarının FETÖ ile bağlantısı tartışılmaya başlanmış, Mehmet Görmez bununla ilişkilendirilmeye çalışılmış ancak Görmez konuyla ilgili “Bu haftanın onlar tarafından icat edildiğini, daha da vahimi o ihaneti bu topluma yapan insanın doğum gününü kutlamak için bunu kullandıklarını, Diyanet’i de bu yönde kullandıklarını iddia etmek doğrusu bir akıl tutulmasıyla izah edebilirim. Bunu kabul etmek mümkün değil” demişti.

Görmez’e 2014 yılında Diyanet Vakfı’nın bütçesinden 1 milyon TL’ye Mercedes S500 model makam aracı alınması da tartışılmıştı. Mercedes meselesi bu sene yapılan tartışmalardan sonra tekrar gündeme taşındı. Erdoğan konuyla ilgili şu ifadede bulundu: ”Halbuki benim bilgim olsa, ben derdim ki Mehmet hocam ne yapıyorsun, niye satıyorsun? Senin bineceğin Mercedes’in fiyatı ne ya, gazetelerin attığı manşetlere niye bakıyorsun?”

22 Mayıs 2017 tarihinde TGRT Haber’de yayınlanan sabah programında ise Prof.Dr. Ahmet Şimşirgil, Mehmet Görmez’in Fethullah Gülen’e 2013 yılında mektup yazdığını iddia etmişti.

Karar yazarı Elif Çakır ise Görmez’in iddia edildiği gibi Fethullah Gülen’e mektup yazmadığını, kendi başkanlığında hazırlanan 7 ciltlik ‘Hadislerle İslam Külliyatı’ eserini kendisinde ‘emeği olan’ beş kişiye imzalayıp gönderdiğini belirtmişti. Çakır ortaya çıkarılan yazının bir mektup değil teşekkür mahiyetinde yazılmış bir yazı olduğunu özellikle vurgulamıştı.

Görmez bir hafta önce de Diyanet’in FETÖ raporunu açıklamış “Bütün görevler, makamlar, vazifeler sadece birer emanettir. O emanet, vakti, yeri ve zamanı geldiğinde teslim edilir” diyerek ayrılacağının sinyalini vermişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da geçen hafta Görmez’le ilgili, “Geleceğe yönelik Sayın Başkanın farklı bir görevle devam şeklinde bir arzusu, talebi söz konusu. Bu da tabi Sayın Başbakan’la değerlendirmek suretiyle verilecek bir karardır” demişti.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.